Politiek

'Ongebruikelijk' vliegverbod boven Oostvaardersplassen

Boven de Oostvaardersplassen geldt vanaf maandagochtend een tijdelijk vliegverbod. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Flevoland. Het verbod heeft volgens een politiewoordvoerder te maken met het afschieten van een deel van de hertenpopulatie in het gebied.

Het verbod geldt vanaf maandag 07.30 uur tot 18 december 17.00 uur. Volgens de regionale omroep geldt het “ongebruikelijke” verbod tot een hoogte van 1500 voet (bijna 500 meter) en is bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren. Het zou betrekking hebben op de Oostvaardersplassen, maar ook op naastgelegen natuurgebieden als het voor edelherten vanuit de Oostvaardersplassen rechtstreeks te bereiken Kotterbos, waarin ook edelherten mogen worden afgeschoten.

Lees ook: Twee boswachters Oostvaardersplassen laten zich overplaatsen om afschieten edelherten

De woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat het ministerie een zogenoemde notam (Notice to Airmen) heeft uitgevaardigd. De politiewoordvoerder zegt dat de politie om het verbod heeft gevraagd. “Dat hangt samen met het voornemen een deel van de hertenpopulatie af te schieten. We hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in verband met openbare ordeverstoringen die in het verleden ook al hebben plaatsgehad.”

Lees ook: Provincie Flevoland kan beginnen met schieten edelherten Oostvaardersplassen

De rechtbank in Lelystad gaf donderdag groen licht voor het uitdunnen van de hertenpopulatie in het natuurgebied, tot woede van activisten. Minister Carola Schouten (Natuur) waarschuwde vrijdag tegenstanders van het afschieten bij voorbaat dat ze geweld niet zal toestaan.

LEES HIER ALLES OVER DE OOSTVAARDERSPLASSEN

ANP
Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland