Politiek

Actiestoet We Gaan Ze Halen op weg naar Athene

Met een oude verlengde stadsbus en ruim dertig auto’s is een groep actievoerders vrijdagochtend op weg gegaan naar Athene. We Gaan Ze Halen wil zo veel mogelijk vluchtelingen uit Griekse opvangkampen mee naar Nederland nemen.

Of dat lukt is de vraag. De groep is afhankelijk van medewerking van de Griekse autoriteiten. Alleen als die op korte termijn de benodigde documenten regelen, zouden mensen meekunnen naar Nederland. De groep is niet van plan mensen zonder toestemming mee te nemen.

Lees ook: Actiegroep rijdt naar Griekenland om vluchtelingen uit humanitaire ramp te halen

“Er bestaat een redelijke kans dat we leeg teruggaan”, zegt Johannes van den Akker, een van de initiatiefnemers. Veel mensen hebben op hun vlucht namelijk hun paspoort moeten achterlaten.

Onmenselijke omstandigheden

Toch is dit geen reden om niet te gaan. WGZH kan het niet verkroppen dat “mensen hier in Nederland hun dingetje doen en de mensen daar in onmenselijke omstandigheden moeten leven”. Ze hopen een beweging op gang te brengen. “Het kan. De wil moet er zijn”, aldus Van den Akker.

Lees ook: We Gaan Ze Halen spreekt mensenhandel tegen: ‘We doen niets illegaals’

Vrijdagochtend kwamen tientallen mensen ze uitzwaaien. De groep van ongeveer zestig deelnemers verwacht maandag aan te komen in de Griekse hoofdstad en rijdt op tweede kerstdag weer terug naar Nederland.

Mensensmokkel

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers vindt het een belachelijk actie. “Het is een idioot idee om te denken dat je dit even zelf kunt regelen. Ik zou het ze afraden. Je kunt niet zomaar in Europa met mensen zonder papieren de grenzen over.” Dat lijkt wel het plan. De karavaan wil de vluchtelingen meenemen naar Nederland. “Ik hoop niet dat ze zover komen”, reageert Harbers. “En anders zullen we ingrijpen. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat ze zich schuldig maken aan mensensmokkel.”

ANP