Politiek

Actiegroep rijdt naar Griekenland om vluchtelingen uit humanitaire ramp te halen

Vanuit Utrecht rijden er vrijdagochtend tientallen auto’s richting Griekenland. Actiegroep We Gaan Ze Halen is van plan om 150 vluchtelingen, die geen enkel perspectief hebben, op te halen in Griekse vluchtelingenkampen: “Er is daar sprake van een humanitaire ramp”.

“We gaan in Athene alleen op de deur kloppen. We spreken de minister, doen daar een urgent verzoek en dan horen we het antwoord wel. We hebben geen interesse om zonder toestemming mensen mee te nemen”, zegt woordvoerder Rikko Voorberg.” We willen als burgers niet duimendraaien.”

Terugsturen op grond van regels

Tegen De Telegraaf zegt staatssecretaris Mark Harbers van Asiel dat mocht Griekenland toestemming geven om vluchtelingen mee naar Nederland te nemen, deze dan worden teruggestuurd. Op grond van Europese regels moeten ze namelijk in dat land asiel aanvragen, aldus VVD-lid Harbers.

Lees ook: We Gaan Ze Halen spreekt mensenhandel tegen: “We doen niets illegaals”

We Gaan Ze Halen wil dat Nederland net als Portugal duizend vluchtelingen uit de Griekse kampen opneemt. Ze hebben daarvoor samen met organisaties als Amnesty en PAX een petitie aan de regering opgesteld, die intussen door bijna 45.000 mensen is ondertekend.

ANP