Terug

Volg Hart van Nederland

Mysterie voor onderzoekers: zwijnen op Veluwe 'vallen dood neer' zonder oorzaak

Dieren

4 aug 2019, 18:56

Een groot mysterie op de Veluwe. Tientallen wilde zwijnen zijn er de afgelopen maanden zomaar gestorven zonder duidelijke doodsoorzaak. Onderzoekers begrijpen niet wat er aan de hand is. "Per jaar gaan er ongeveer 150 zwijnen dood, vaak door aanrijdingen. Maar deze beesten vallen gewoon dood neer." Normaal gesproken worden er per jaar zo'n twintig dode zwijnen gevonden zonder aanwijsbare doodsoorzaak. Maar dit jaar staat de teller al op zeventig. "We zijn extra alert nu, dat speelt wel mee. Maar we zitten echt met vragen", zegt Erik Koffeman, secretaris van de Faunabeheereenheid Gelderland over de zwijnensterfte. "Het begon op de Noord-Veluwe, daarna zakte het af. En eerst alleen zeugen, maar nu vinden we ook keilers (mannetjes)", zegt Koffeman.

Kerngezond

Door droogte en hitte is de sterfte vaak ook wat hoger onder de wilde zwijnen. Maar, legt Koffeman uit, dat is dan ook te zien aan zo'n dood zwijn. Die zijn magerder of uitgedroogd. In dit geval lijken de dieren kerngezond dood neer te vallen. Het Dutch Wildlife Health Centre onderzoekt de dode zwijnen. "We hebben zes gevallen onderzocht en bij één kwam er een duidelijke doodsoorzaak uit. Die had longontsteking", zegt onderzoeker Marja Kik. Over de rest tasten de onderzoekers dus in het duister. Beeld: Dutch Wildlife Health Centre/Margriet Montizaan

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.