Ontspanning
3 mei 2023, 16:53
Aanstaande vrijdag, op 5 mei, vieren we in Nederland onze vrijheid. Op die dag 78 jaar geleden vieren we dat Nederland werd bevrijd na vijf jaar bezetting door nazi-Duitsland. Maar in tegenstelling tot andere feestdagen, zoals Koningsdag, is Bevrijdingsdag niet voor alle werkende Nederlanders een officiële vrije dag. Al jaren klinkt de wens om daar verandering in te brengen, maar waarom is het nog nooit zo ver gekomen?
Bevrijdingsdag is sinds 1990 een nationale feestdag, maar slechts eens in de vijf jaar een officiële vrije dag. Waar sommige mensen vrijdag de bloemetjes buiten kunnen zetten moeten anderen gewoon aan het werk. Hoe zit dat nu precies?
Volgens de Algemene termijnenwet is Bevrijdingsdag slechts eens in de vijf jaar, op lustrumviering, een officiële vrije dag voor alle Nederlanders. Dat betekent dat 'we' pas weer in 2025, 2030 en 2035 een vrije dag hebben op 5 mei. In de tussenliggende jaren, zoals in 2023, is Bevrijdingsdag geen algemene vrije dag.
De volgende keer is pas weer in 2025. Wel kan in de cao van je werkgever of in je arbeidsovereenkomst staan dat je jaarlijks vrij bent op deze dag. Zo hebben bijvoorbeeld ambtenaren en medewerkers in het onderwijs vaak wél vrij op 5 mei.
Ook in politiek Den Haag lijkt het plan op steun te kunnen rekenen. "Ik ben helemaal voor, maar de regering gaat daar niet over", zei Mark Rutte vorig jaar al. Uiteindelijk is het aan de werkgevers en werknemers om dit in cao-overleggen af te spreken. Bedrijven staan hier vaak niet om te springen omdat ze het personeel op een verplichte vrije dag gewoon door moeten betalen.
Een ruime meerderheid (70 procent) van de Nederlanders zou 5 mei graag zien als jaarlijkse vrije dag. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit jaar deden ruim 1200 Nederlanders mee, volgens de onderzoekers een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van Nederlanders van 16 jaar en ouder. Data werden verzameld tussen 6 en 28 februari 2023.
Over het hele land worden er bevrijdingsfestivals georganiseerd en jarenlang waren die altijd gratis te bezoeken. Maar de laatste paar jaar experimenteren organisaties met een toegangsprijs:
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.