Terug

Volg Hart van Nederland

Zwaar verwaarloosde honden in beslag genomen in Friese woning

Dieren

2 mei 2023, 16:33

Bij een controle op een adres binnen de gemeente Noardeast-Fryslân hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie meerdere zwaar verwaarloosde honden aangetroffen. Het gaat om zes volwassen dieren en twee pups, die allemaal een vervilte vacht hadden. De honden zijn in beslag genomen.

De honden werden vastgehouden in twee vervuilde schuren die vol lagen met uitwerpselen. Ook was er geen schoon drinkwater voor ze beschikbaar. Naar schatting waren de dieren minstens een jaar niet getrimd, waardoor de vacht samen is gaan klitten, oftewel vervilten. Dit kan bij de dieren tot ernstige problemen leiden, zoals huidontstekingen, jeuk en pijn.

Proces-verbaal

Na overleg met het Openbaar Ministerie heeft de LID de dieren in beslag genomen en op een veilig adres ondergebracht. De eigenaar van de honden heeft een proces-verbaal gekregen. De officier van justitie zal zich verder over de zaak gaan buigen.

Wat doet de LID?

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, niet te verwarren met de Dierenbescherming, is een onafhankelijke stichting die opkomt voor dieren. Ze handhaven wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en werken in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Er zijn door heel het land 25 inspecteurs werkzaam die in actie komen na oproepen via 144. Het gaat vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Ook voert de LID routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, fokkers en handelaren.

Beeld: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.