Terug

Volg Hart van Nederland

Zorgen om loslopende honden die reeën doodbijten in natuur: 'Dit gaat niet samen'

Dieren

10 dec 2021, 16:46

De afgelopen anderhalf jaar hebben veel Nederlanders een coronahond genomen om hen gezelschap te houden tijdens lockdownwandelingen. En dat is te merken in natuurgebieden, want er worden nu veel meer reeën doodgebeten door honden.

"In veel natuurgebieden moet je hond al aangelijnd zijn, maar mensen doen het niet want: men ziet het toch niet" weet Sjoerd Joustra van Vereniging Het Ree, een organisatie die zich inzet voor een 'duurzame en gezonde' reeënpopulatie. "Hoe leuk het voor het hondje ook is om vrijuit te rennen, hou hem aan de lijn", roept hij baasjes op bij Hart van Nederland.

Volgens de vereniging weten mensen namelijk niet goed wat hun viervoeters kunnen aanrichten. Zo raken reeën snel opgejaagd door loslopende honden. "Een ree is na een tijdje rennen doodmoe, maar een hond is een marathonloper", legt landelijk voorzitter René Leegte uit. "De ree gaat uiteindelijk dood, maar de teckel zit 's avonds weer lekker bij de kachel."

Al achttien dode reeën dit jaar

Hoeveel reeën er in ons land precies worden gedood door honden is niet helemaal duidelijk. "We hebben geen cijfers, want niet overal wordt het aantal geregistreerd", bekent Leegte. Wel ziet Het Ree een landelijke toename in het aantal doodgebeten reeën, vooral op de Veluwe, in de Achterhoek en de regio Kennemerland in Noord-Holland.

In dat laatste gebied lopen zo'n honderd tot 150 reeën rond. Dit jaar heeft boswachter Rogier Veldhuizen tot nu toe al achttien doodgebeten herten teruggevonden. Ter vergelijking: in de laatste jaren waren dat er ongeveer vijf à zes per jaar. Vorige week nog werd er voor het huis van de boswachter een ree doodgebeten door twee loslopende husky's.

'Honden en wild gaan niet samen'

Veldhuizen is "sowieso geen fan van loslopende honden bij natuurgebieden met wild. Dat gaat niet samen", merkt hij. Het Ree-voorzitter Leegte wijst baasjes er daarom op dat ze hun dier moeten aanlijnen. "Soms krijg je een middelvinger", vertelt hij. "Ik probeer niet cynisch te worden, maar ik erger me groen en geel aan deze mensen. Je bent te gast in de natuur."

"Kom alsjeblieft niet naar de natuur als je hond niet gehoorzaamd. Kom alleen of lijn hem aan", roept Joustra tot slot nog een keer op. "Als er meer bijtincidenten plaatsvinden, kan het zijn dat de natuurgebieden straks dicht gaan voor hondenbezitters", waarschuwt hij. Baasjes van honden die een ree doodbijten riskeren een boete van 750 euro.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.