Terug

Volg Hart van Nederland

Grote zorgen om dieren in watersnood in Limburg: 'Waarom is er geen rampenplan?'

Grote zorgen om dieren in watersnood in Limburg: 'Waarom is er geen rampenplan?'

Dieren

17 juli 2021, 14:24

Terwijl Limburgers zichzelf in veiligheid proberen te brengen is er ook voor de dieren in de ondergelopen provincie een ramp gaande. Volgens Statenlid Pascale Plusquin (Partij voor de Dieren) worden ze onnodig aan hun lot overgelaten.

Volg het laatste nieuws over de watersnood in Limburg via ons liveblog

Er is genoeg hulp merkt Plusquin, die overspoeld wordt met telefoontjes van vrijwilligers en dierenorganisaties. "Het probleem is dat er geen coördinatie is", legt het Limburgse Statenlid zaterdag uit tegen Hart van Nederland. De hulp komt hierdoor vaak niet (op tijd) bij de dieren in nood.

"De dierenambulance in Noord-Holland wil bijvoorbeeld hierheen komen met goede boten, die er in deze regio niet zijn", weet Plusquin. "Zelfs zij belden míj, omdat ze nergens doorheen komen." Ook de speciale meldkamer voor dieren in nood (144) hing bij het Statenlid aan de lijn.

Kalfje gered uit het water

Vrijdag heeft de politica nog eigenhandig een kalfje uit het kolkende water gehaald dat bij de Stadsweide in Roermond dreigde te verdrinken. Bij noodhulpverleners als de brandweer kon ze niet terecht. Een ander kalfje dreef de verkeerde kant op en heeft het daardoor mogelijk niet gehaald.

Staatsbosbeheer laat weten al sinds maandag verschillende pogingen te hebben gedaan om de kudde koeien te reden. Zaterdag blijkt dat 32 van de 40 runderen zelf veilig op het droge hebben weten te komen. De Partij voor de Dieren probeert het geredde kalfje te adopteren, zodat het dier uiteindelijk niet naar de slacht hoeft.

(Tekst gaat verder onder video)

Koeien in nood door hoogwater in de Maas bij Roermond
0:32
Koeien in nood door hoogwater in de Maas bij Roermond

Het is volgens Plusquin "begrijpelijk" dat de brandweer ervoor koos om een ziekenhuis te evacueren "en niet veertig koeien", "maar er zou bij veiligheidsregio's een aparte dierencoördinatie bij rampen moeten zijn. Voor mijn part is dit een vrijwilliger", stelt ze voor. Op die manier komt de hulp - die er in overvloed is - wél bij de dieren.

'Wachten tot ze aanspoelen'

Vrijwilligers van de dierenambulance in Midden-Limburg zijn ondertussen hard bezig om zoveel mogelijk beesten van een verdrinkingsdood te redden. Volgens medewerker Michelle Stempher is de situatie echter vaak hopeloos. "Eigenlijk is het nu gewoon langs de randen van het water wachten tot dieren aanspoelen", verzucht ze.

"We kunnen niet meer het water op dat direct in contact staat met de Maas, want dat is te gevaarlijk", legt Stempher uit. "Ik vergeef het mezelf niet als er iets met onze mensen gebeurt." In het water zijn al een hoop dode dieren voorbij komen drijven. De dierenvriend houdt dan ook haar hart vast voor wat ze de komende dagen nog zal vinden.

Foto: Dierenambulance Midden-Limburg

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.