Terug

Volg Hart van Nederland

Honden inzetten tegen zwerfvuil? 'Joy jaagt niet naar eenden, maar naar plastic!'

Honden inzetten tegen zwerfvuil? 'Joy jaagt niet naar eenden, maar naar plastic!'

Dieren

1 nov 2021, 20:47

Nederland ligt nog steeds bezaaid met zwerfvuil. En het is helemaal niet zo ingewikkeld om dat op te ruimen: als alle honden getraind worden, ziet het er straks een stuk schoner uit in ons land. Dat is de droom van Alex van Eck, die een simpele training heeft ontwikkeld.

Er zijn in Nederland ongeveer 2,2 miljoen honden en die gaan - als het goed is - meerdere keren per dag naar buiten. "Daarmee haal je 7,6 miljoen stukken plastic per dag op", rekent Alex voor. Hij heeft zijn honden Joy en Bas getraind om afval op te rapen en hoopt dat er nog vele honden volgen. "Je hond heeft er altijd zin in, of het nou regent of niet. En het is echt niet moeilijk aan te leren."

Op bezoek bij Rutte

Zo is het volgens Alex belangrijk om je in het begin te focussen op één soort afval en een duidelijk commando te geven. Je kunt beginnen met een koekje in een fles te stoppen, zodat je hond de fles met het koekje aan je teruggeeft. Daarna krijgt hij de beloning uit de fles. "Mijn honden jagen op plastic in plaats van eenden", grapt de trainer.

Inmiddels heet hij op die manier al zo'n 500 honden getraind. Zijn Joy is inmiddels zelfs een bekende hond geworden met bijna 69.000 volgens op Instagram. Daarnaast werd ze 'Hond van het jaar' en is de plasticjagende viervoeter ondertussen ook al op bezoek geweest bij premier Mark Rutte.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.