Terug

Volg Hart van Nederland

ZIEN: Spreeuwen maken spektakel boven Grou, waarom doen ze dat?

Dieren

15 feb 2023, 22:52

Een prachtig gezicht woensdagavond in Grou: duizenden spreeuwen gaven daar namelijk een spectaculaire show. Terwijl de zon onderging maakten de vogels samen schitterende vormen in de lucht en dat zorgde ervoor dat toeschouwers hun ogen uitkeken. Maar waarom trakteren spreeuwen ons eigenlijk op dit mooie fenomeen? Daar zijn onderzoekers nog niet helemaal uit.

Een theorie is dat 'samen staan we sterk' ook van toepassing is op spreeuwen. Dit is een vaak gehoorde verklaring voor deze dans, omdat ze zich in een groep veiliger voelen en zich beter kunnen beschermen tegen roofvogels. Dat is vergelijkbaar met scholen kleine vissen in de zee, die er wel een beetje hetzelfde uitzien als spreeuwenzwermen.

Een tweede reden is dat vogels zich verzamelen omdat zodat ze samen lange reizen kunnen afleggen, naar bijvoorbeeld België, Frankrijk of Engeland. Door samen een grote groep te vormen zijn ze van grote afstand voor andere spreeuwen te zien en zo kunnen ze makkelijk samenkomen. Ook kunnen ze zo samen op zoek naar de beste voedsellocaties.

Teamwork

In zo'n wolk vliegen wel duizenden, soms zelfs tienduizenden, spreeuwen mee. En zoals je ziet, zit er een behoorlijk tempo in. En tóch vliegt geen enkele vogel tegen de ander. Dit komt omdat ze elkaar goed in de gaten houden.

Natuurlijk kunnen ze elkaar niet allemaal zien maar ze kijken vooral naar hun buren. Tijdens de vlucht houdt iedere spreeuw zeven andere spreeuwen in het vizier. Hierdoor kunnen ze op elke beweging inspelen en creëren ze de meest prachtige vormen.

Beeld: Jaring Rispens

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.