Terug

Volg Hart van Nederland

Woede in Landsmeer: knobbelzwanen doodgeschoten door jagers

Woede in Landsmeer: knobbelzwanen doodgeschoten door jagers

Dieren

12 apr 2022, 22:04

Bezoekers van natuurgebied Landsmeerderveld weten dit weekend niet wat ze zien: jagers schieten vier zwanen dood, laden de dieren vervolgens in hun auto en gaan er plankgas vandoor. Ooggetuige Edwin Bouwers kan er nog net een filmpje van maken: "Een gruweldaad."

Edwin komt uit Landsmeer en loopt al zeven jaar lang iedere zaterdag door het naastgelegen natuurgebied. De knobbelzwanen treffen regelmatig zijn pad. "Ze zitten hier lang niet altijd, maar als je ze weer tegenkomt is altijd weer genieten om die prachtige grote witte dieren te zien", vertelt hij tegen Hart van Nederland.

Zwanen in kratten gestopt

Ook dit weekend maakt hij samen met zijn vrouw en hun hond een rondje door het Landsmeerderveld. Van een afstandje valt hun oog op een paar dode zwanen die in het weiland liggen. "Ik zag er ook jagers bij staan en dacht: dit kan toch niet waar zijn. Ik kon nog net filmen hoe ze de zwanen in hun auto laadden. Daarna gingen ze er keihard vandoor."

Na het incident vraagt hij vertwijfeld op Facebook of knobbelzwanen zomaar mogen worden afgeschoten. Een direct antwoord krijgt Edwin niet, maar zijn mede-Landsmeerders reageren wel furieus op het voorval. De woorden 'schandalig' en 'triest' vallen veelvuldig. Het wrange is bovendien dat in het gemeentewapen van Landsmeer een grote zwaan te zien is.

Beschermde diersoort

Knobbelzwanen zijn beschermde dieren en mogen volgens de Wet natuurbescherming alleen worden afgeschoten als ze schade veroorzaken aan de omgeving. Dat mag echter alleen als alle andere middelen om de schade te voorkomen zijn uitgeput, de watervogels doden is dus de allerlaatste optie.

Of het afschieten in Landsmeer volgens de regels is verlopen, is nog onduidelijk. Faunabeheer Noord-Holland kan aan Hart van Nederland niet aangeven of er opdracht is gegeven om de zwanen af te schieten. Ook is onbekend of de jagers de afgeschoten zwanen al officieel hebben doorgegeven in het Fauna Registratie Systeem.

'Afschieten moet stoppen!'

Edwin heeft ondertussen aangifte gedaan bij de politie. "Mijn vrouw was zo slim om naar de auto van de jagers te rennen om het nummerbord te lezen", legt hij uit. De Landsmeerder hoopt vurig dat uiteindelijk duidelijk zal worden waarom de zwanen gedood zijn. "Het liefst wil ik dat het afschieten verboden wordt, jaag ze gewoon weg. Dit moet stoppen!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.