Dieren
2 sep 2021, 15:08
Het is een drukke beestenboel bij wildopvang De Bonte Piet in Midwoud. Het aantal binnenkomende dieren blijft dit jaar zo hard stijgen, dat de opvang in de toekomst misschien wel noodgedwongen dieren zal moeten weigeren.
Dagelijks worden wilde dieren zoals egels, vogels, hazen en vleermuizen naar de Noord-Hollandse opvang gebracht. En dat worden er steeds meer. De wildopvang verwacht dit jaar zo'n 5.000 dieren te ontvangen, terwijl dit in 2017 ongeveer de helft minder was.
Volgens Andra Minnema, assistent beheerder van De Bonte Piet, komt de toename van het aantal wilde dieren door verschillende redenen. Zo speelt corona volgens Minnema een grote rol: "Mensen zitten door corona veel thuis en zijn dus ook vaker in eigen tuin. Daar zien ze dan dieren in problemen en die brengen ze dan naar ons." Daarbij komt dat de leefgebieden in Noord-Holland steeds kleiner worden en kan ook een droge zomer zorgen voor gewonde dieren.
De opvang maakt zich vooral zorgen om het aantal egels dat dit jaar binnen wordt gebracht. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid door de sluiting van een egelopvang in de buurt. "We hebben 60 egelhokken in onze zorgruimte en die zitten eigenlijk al vol. En dat terwijl het egelseizoen nu pas begint." Het wordt dus steeds lastiger voor de opvang om een plekje te vinden voor elk dier dat binnenkort.
De opvang is voor het grootste deel afhankelijk van sponsoren en ziet zonder hulp van gemeentes of overheid de toekomst somber in. "Als er geen extra financiering is voor uitbreiding van onze opvang dan zullen we waarschijnlijk aan de max komen en dieren moeten weigeren", vertelt de dierenverzorgster tegen Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.