Terug

Volg Hart van Nederland

Werkstraf voor boer wegens zwaar verwaarlozen duizenden varkens: 'Tenhemelschreiend'

Werkstraf voor boer wegens zwaar verwaarlozen duizenden varkens: 'Tenhemelschreiend'

Dieren

8 dec 2020, 11:35

Een 50-jarige oud-varkensboer uit Ruinen is voor het ernstig verwaarlozen van duizenden varkens veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De man mag van de rechtbank drie jaar lang geen varkens meer houden. "Tenhemelschreiend", noemde de rechter in de rechtbank in Assen deze zaak. In haar loopbaan spande deze zaak de kroon, zei ze dinsdag.

'Dieronterend'

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA) ontdekten in augustus 2018 in meerdere stallen tientallen kadavers op diens bedrijf, waar zo’n 10.000 varkens werden gehouden, Verse kadavers, maar ook tot op het bot verteerd of aangevreten. De zeugen en biggen lagen in donkere stallen en in natte mest. De dieren hadden nagenoeg geen drinkwater en kregen geen medische zorg. Zieke dieren waren deels aangevreten. Er was geen afleidingsmateriaal. "Dieronterend", oordeelde de rechter.

Dwangsommen veranderden niets

De varkensfokker kreeg dwangsommen opgelegd en vanuit de NVWA hulp aangeboden om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. Eind april 2019 was er niet veel veranderd. Deze keer waren de waterkranen zelfs dichtgedraaid. De boer stopte een maand later en verkocht de zaak. "Pas achteraf zag ik hoe erg het allemaal was", zei hij tegen de rechter. Zijn passie voor het houden van dieren was na 25 jaar verdwenen. Het niet afvoeren van kadavers is een overtreding. Hiervoor kreeg de man een boete van 500 euro opgelegd. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.