Terug

Volg Hart van Nederland

Walvis gezien in de zee bij Castricum: 'Redt zich prima'

Dieren

19 jan 2024, 17:57

In Castricum is vrijdag een wel heel bijzondere badgast gespot. Voor de kust zwemt namelijk een bultrug. Dat laat natuurorganisatie SOS Dolfijn weten. De natuurorganisatie vraagt het publiek het te melden als ze de walvis zien, en hoopt ook op beeldmateriaal.

De bultrug zwemt zo'n anderhalve kilometer uit de kust. SOS Dolfijn maakt zich vooralsnog geen zorgen over het dier. De natuurorganisatie legt uit dat de walvisachtigen slimme dieren zijn, die zich prima redden in de Noordzee.

Eerste waarneming

Sinds begin deze eeuw duiken geregeld bultruggen op voor de Nederlandse kust. Nu dus in Castricum. Volgens SOS Dolfijn is het de eerste waarneming van een bultrug dit jaar.

Eerder strandden meerdere zeeschildpadden in Nederland:

Van Mexico naar Nederland: zeeschildpad 'Boeier' raakt aardig uit koers
0:51
Van Mexico naar Nederland: zeeschildpad 'Boeier' raakt aardig uit koers

De oproep van SOS Dolfijn om het publiek te vragen om beeldmateriaal op te sturen is belangrijk. Zo kan worden vastgesteld of het om een jong of volwassen exemplaar gaat en of het dier al vaker in de Nederlandse wateren is geweest.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.