Terug

Volg Hart van Nederland

Walrus Freya na tocht over Noordzee opgedoken in Noorwegen

Dieren

5 apr 2022, 09:01

Walrus Freya, die eind vorig jaar drie weken lang vertoefde rond de Waddeneilanden en in de havens ven Harlingen en Den Helder, is deze week opnieuw gespot. Niet in Nederland deze keer, maar in Noorwegen! En daar zijn ze net zo verrast als wij.

Dat meldt de nationale Noorse omroep NRK. Na een lange reis over de Noordzee, besloot Freya haar rust te nemen op de pier van de jachthaven in het stadje Sarpsborg, ten zuiden van Oslo. Ook daar was men verrast door het bezoek van het dier. "Absoluut spectaculair dat we hier bezoek krijgen van een walrus", zegt bioloog Rune Aae tegen de omroep.

Gesprek van de dag

Het zeezoogdier is ook daar inmiddels het gesprek van de dag. Experts roepen nieuwsgierige mensen op om afstand te houden van het dier. Freya heeft er inmiddels al aardig wat zwemuurtjes op zitten. Nadat de walrus in september eerst rond de Nederlandse kust werd gespot, dook ze in december ook nog op in de buurt van het Schotse eiland Vementry.

Er werd vanuit gegaan dat Freya vanuit daar terugging naar het Noordpoolgebied, haar natuurlijke habitat. Nu blijkt dus dat ze de Noordzee is overgestoken richting Scandinavië, waar ze voor eerst weer werd gezien in de buurt van het Zweedse Smögen en nu dus iets noordelijker in het Noorse Sarpsborg.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.