Terug

Volg Hart van Nederland

Vriendengroep toch vervolgd voor 'zieke grap' met levende haantjes en kippen

Vriendengroep toch vervolgd voor 'zieke grap' met levende haantjes en kippen

Dieren

28 apr 2023, 09:27

Het Comité Dierennoodhulp kwam in actie tegen een vriendengroep die als grap twee kuikentjes, tien jonge haantjes en tien kippen in de tuin van een bruidspaar dumpten, met vreselijke gevolgen. En met succes: de 'ludieke actie' van de vriendengroep krijgt een gerechtelijk staartje.

Het bruidspaar uit Ede werd in juli 2021 'verblijd' met 22 kippen, kuikens en jonge haantjes in hun tuin. Het gevolg van deze grap: de jongere dieren werden aangevallen door de ouderen waardoor één kuiken stierf en vier kuikens en twee jonge haantjes gewond raakten.

Comité Dierennoodhulp ontfermde zich over de dieren, omdat ze anders gedood zouden worden. Een aantal vogels was er slecht aan toe, hadden een besmettelijke ziekte onder de leden en waren mager. Comité Dierennoodhulp en de Dierenrechten Alliantie deed daarop aangifte van dierenmishandeling, het zich ontdoen van een dier en het onthouden van de nodige zorg.  

'Uit de hand gelopen grap'

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde de vriendengroep niet. Er werd geoordeeld dat het weliswaar een ongepaste, uit de hand gelopen grap was, maar dat er geen sprake is van een strafbaar feit dat vervolging vereist. 

Daar was Comité Dierennoodhulp het bepaald niet mee eens. Het Comité deed beklag tegen het uitblijven van vervolging en met succes: het Gerechtshof Arnhem oordeelde dat het OM de daders toch moet vervolgen wegens dierenmishandeling.

Geen grappen

Comité Dierennoodhulp is blij dat er toch actie wordt ondernomen en hoopt dat dit dan eindelijk de norm wordt. "Helaas worden er nog altijd veel zogenaamde grappen met dieren door mensen uitgehaald die ten koste van het welzijn van de dieren gaan", aldus de stichting. "Comité Dierennoodhulp vindt het belangrijk dat dit soort 'grappen' niet getolereerd worden en bestraft worden."

'Ganzengate' Vindicat

In het kader van 'niet om te lachen' deed het Comité eerder ook al aangifte tegen de studenten van studentenvereniging Vindicat, die twee ganzen kochten om een grap mee uit te halen maar ze vervolgens in een studentenkamertje aan hun lot overlieten.

Inmiddels gaat het overigens weer goed met de ganzen: ze dobberen vrolijk rond in een enorme vijver op een geheime locatie. Bekijk de beelden hieronder:

Verwaarloosde Vindicat-ganzen dobberen weer vrolijk rond op geheime locatie
0:30
Verwaarloosde Vindicat-ganzen dobberen weer vrolijk rond op geheime locatie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.