Dieren
23 mei 2022, 23:16
In Amsterdam-Noord, midden op het terrein van een chemische fabriek, leeft al lange tijd een vossenfamilie. Schilder Sigrid van Essel ziet de moedervos en haar vijf jongen regelmatig vanuit haar atelier en heeft ze gefilmd.
Sigrid kijkt al 25 jaar uit haar raam naast het fabrieksterrein. "Dat hoort bij mijn beroep als schilder. Maar een paar jaar geleden zag ik ineens leven op de scheepshelling. Dan koop je een verrekijker en kom je erachter dat het vossen zijn. Toen ben ik dat gaan volgen en gaan filmen."
Volgens de buurvrouw hebben de vossen het goed bekeken, met hun plekje aan het IJ. "Om het hele fabrieksterrein staat een hek. Dus vanaf de straatkant en vanaf de waterkant kom je als mens niet zo snel in hun buurt. We zitten hier dicht aan Waterland. Dat maakt het bereikbaar voor dieren. En het Vliegenbos is om de hoek."
De schilder noemt het volgen van de vossen verslavend. "Je kunt ze bespieden zonder dat ze iets doorhebben. Aan het eind van de dag gaat moeder vos vaak de scheepshelling af. Dan klimt ze door het hek en komt ze terug met een of andere vis in haar bek. Je ziet die kleine beestjes spelen. Het ene moment zijn ze aan het stoeien, het volgende moment knabbelen ze aan een grote snoek uit het IJ."
Ook voor Fred Haaijen is de aanwezigheid van de roofdieren heel bijzonder. Als stadsecoloog van de gemeente Amsterdam spreekt hij over 'de toppredator van de stad'. "Het is een heel goed teken dat ze er zijn. Er is eten, dus de voedselpiramide is op orde. Ik vind het heel bijzonder dat deze vos vis eet. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik denk dat die vissen nu aan het paaien zijn, waardoor ze dicht bij de kant komen. En dan zegt die vos: hap, ik heb je."
Ondanks de aanwezigheid van industrie, bewoners en de boten op het IJ lijken de vossen goed te gedijen in het stadsdeel, constateert Haaijen. "Ze trekken zich niks aan van de drukte. Als ze eten hebben en een veilige plek, dan gaan ze aan de bak. De stadsvossen zijn in opkomst." Toch is aaien van de beestjes geen goed idee, waarschuwt de stadsecoloog. "Dat laten ze niet toe. Het blijven wilde dieren."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.