Terug

Volg Hart van Nederland

Vogelgriep en stijgende prijzen: is ons gekookte eitje in gevaar?

Vogelgriep en stijgende prijzen: is ons gekookte eitje in gevaar?

Dieren

21 apr 2022, 21:32

Vogelgriep en stijgende graanprijzen. Het is geen eitje meer om onze uitsmijter of kipfiletje op ons bord te krijgen. En zeker niet voor een lage prijs. In hoeverre hebben deze twee factoren nu echt invloed en is ons gekookte eitje misschien zelfs in gevaar?

"Als het hierbij blijft, dan in principe niet", zegt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, over het risico op lege schappen. "We zitten nu op zo'n dertig besmettingen. We hebben 1700 bedrijven. Dus twee procent van de bedrijven is besmet. Vlees wordt eens in de zes of acht weken geleverd. Als er één keer een levering wegvalt dan mis je dat niet."

Minder eieren naar industrie

Bij de eieren wordt er wel al strategischer gekeken naar de verdeling. "Een deel van de eieren gaat naar de industrie. Daar wordt er eierpoeder van gemaakt. Dat is makkelijker op te slaan en er is altijd voorraad van. Dus als er ergens een bedrijf geen eieren kan leveren door besmettingen, dan gaan er iets minder naar de industrie. Die kan dat hebben door de buffer."

Desondanks benadrukt Oplaat dat je ook nu zonder problemen kip of eieren kan eten. "In kippenvlees en in eieren kan het virus niet zitten. Het is absoluut veilig voor de mens."

Enorme stijging voerprijs

Veilig voor de mens, maar iets minder voor de portemonnee. Een doosje eieren wordt de laatste tijd flink duurder. Dat komt door de stijging van de tarweprijs, zegt Oplaat. "Twee jaar geleden lag de prijs voor een ton tarwe op 180 euro. Nu gaat het richting de 400 euro. Die stijging begon al voor de Oekraïne-oorlog en dat wordt nog hoger. Het zal niet bij eieren en bij vlees blijven. Brood en macaroni zullen bijvoorbeeld volgen. De voorspellingen een maand geleden waren dat we nog een verdubbeling gaan zien in de voerkosten."

'Maak haast met vaccin tegen vogelgriep om ruiming te voorkomen'
1:47
'Maak haast met vaccin tegen vogelgriep om ruiming te voorkomen'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.