Terug

Volg Hart van Nederland

Vogelbescherming roept kateigenaren op: laat ze komende maanden niet naar buiten

Vogelbescherming roept kateigenaren op: laat ze komende maanden niet naar buiten

Dieren

14 apr 2022, 21:22

Het gaat niet goed met de vogels in ons land. Katten zorgen voor vele miljoenen dode vogels per jaar, zo meldt RTL Nieuws. "Vooral weidevogels hebben het moeilijk", aldus de Vogelbescherming. Vandaar de oproep: "Houd je kat de komende twee maanden binnen."

Zo'n 4 miljoen katten in ons land grijpen om en nabij 18 miljoen vogels per jaar. Zeker in de broedperiode, van half april tot half juni, komt het veel voor. Vooral weidevogels komen in de problemen. Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming: "Ze maken hun nestjes op de grond. Dat maakt ze extra kwetsbaar. Ze hebben grasland nodig dat rijk is aan kruiden. Land ook waar de waterstanden op orde zijn."

Makkelijk doelwit

En dat soort land is er steeds minder in ons land, zegt Scheurkogel tegen RTL Nederland. "Het Eemland, Amstelland, delen in Friesland zoals Idzega", daar zitten veel weidevogels. "Maar omdat er steeds minder plekken zijn, zitten ze steeds geconcentreerder bij elkaar. En dus zijn ze kwetsbaar."

Vogels zijn zeer kwetsbaar voor katten. Voornamelijk in de nacht. De boodschap luidt dan ook: "Houd je kat binnen, in ieder geval 's nachts. Helemaal als je in weidevogelrijk gebied woont." Door hun zicht hebben katten een groot voordeel, zegt Scheurkogel. "Dan slapen de meeste vogels ook en zitten ze op hun nest." De gevederde dieren zijn dan een makkelijk doelwit.

Eigen verantwoordelijkheid

De Vogelbescherming ondersteunt de campagne, die is gestart door de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). De campagne is dit jaar voor het derde jaar op rij opgezet en wordt ook gesteund door Staatsbosbeheer. Scheurkogel begrijpt dat het een lastig is om de oproep te controleren, maar vraagt om verantwoordelijkheid van katteneigenaren. "Als jij niet weet wat je kat uitspookt, zorg er dan in deze periode voor dat hij binnenblijft. Het is namelijk zelfs zo dat jij in overtreding bent als je kat een vogel doodt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.