Terug

Volg Hart van Nederland

Vogelaars in rep en roer: Sardijnse grasmus gesignaleerd in Julianadorp

Dieren

22 apr 2021, 18:11

Het was even een vreemde gewaarwording voor Sandra Bak, eigenaresse van minicamping Hoeve Ons Lust langs de kust bij Julianadorp. Woensdagmiddag werd het terrein van haar gezellige onderkomen ineens bestormd door tientallen vogelaars. Wat was er aan de hand?

Ook donderdagochtend vroeg togen de vogelliefhebbers gewapend met verrekijkers, telelenzen en camera's richting de Noord-Hollandse kustplaats. Waar al die opwinding voor nodig was? Naar het schijnt zou in de buurt van de duinen voor het eerst in ons land een Sardijnse grasmus zijn gesignaleerd.

De Sardijnse grasmus is een op het eerste gezicht onopvallend grijs vogeltje, wandelaars in het duingebied lopen het diertje al gauw argeloos voorbij. Maat het exemplaar laat de harten van ingewijden en experts sneller kloppen. De Nederlandse vogelwereld is een kleine en hechte gemeenschap en dus is er onderling veel contact.

'Vogel is gevlogen'

En zo kwam het dat de grasmusliefhebbers in grote getalen richting Julianadorp togen om het fladderende zeldzaamheidje in én op beeld te krijgen. Campinghoudster Sandra Bak kan er wel om lachen. "De vogel is inmiddels gevlogen", grapt ze.

Ze blikt terug op "een grappige gewaarwording": "Ineens staan al die mensen op het terrein vanwege zo'n piepklein vogeltje." Zo'n invasie heeft ze niet eerder meegemaakt. "Alhoewel hier eerder af en toe een zeearend rondcirkelde. Die trok ook veel bekijks."

Beeld: Ellis Klijn

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.