Terug

Volg Hart van Nederland

Noodkreet slagers om imago vlees: 'Als je inzoomt op de excessen krijg je altijd een negatief beeld'

Dieren

1 dec 2019, 23:31

Het is nog niet eerder voorgekomen: alle slagers uit Salland, Twente en een deel van de Achterhoek zijn zondag in actie gekomen. Hun doel is om een vuist maken tegen het negatieve beeld van vlees. "Dat vinden wij heel jammer", legt slager Marc Koekenberg uit Hengelo uit aan Hart van Nederland. "Vlees is een ontzettend mooi product, waar de consument heel trots op zou moeten zijn."

Tientallen slachterijen berispt

Beelden van misstanden in slachterijen, veetransporten en nieuws over de listeria-bacterie komen regelmatig voorbij in de media. Tussen 2015 en 2017 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan 59 slachterijen één of meerdere maatregelen heeft opgelegd. Lees ook: Er gaat van alles fout in het toezicht op slachthuizen, lees hier over het onderzoek ernaar Mogelijk is dit aantal nog hoger, want in september kwam een vernietigend rapport naar buiten waaruit blijkt dat de NVWA bij slachterijen in Noord-Nederland meldingen van misstanden niet goed oppakt. Minister Carola Schouten van Landbouw noemde de bevindingen ernstig en is in gesprek met de sector.

Vlees blijft uitermate populair

Toch blijft Nederland massaal vlees eten. Uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 2500 mensen blijkt dat 86 procent nog steeds meerdere keren per week vlees eet. Tegelijk zwelt de kritiek op de vleesindustrie ook aan. "Dat is wel een beetje hypocriet", zegt slager Albin Rikkerink. "Je wil wel vlees eten, maar niet weten wat eraan vooraf gaat." Lees ook: Mannen moeten minder vlees eten, vindt het Voedingscentrum

'Dierenwelzijn kan niet beter'

"Filmen in een slachterij is nooit mooi", erkent Peter Lukte Veldhuis. Hij is boer in het Twentse Saasveld en heeft zijn eigen slachterij. "Maar als je inzoomt op de excessen krijg je altijd een negatief beeld." Terwijl Nederland volgens hem juist het land is waarin het het beste gaat, met de meeste controles en toezicht. "Het dierenwelzijn kan niet beter", stelt Veldhuis.

'Supermarkten gaan voor kiloknallers'

Dat is anders bij slachterijen die hun vlees voor supermarkten leveren, menen de ambachtelijke slagers. "Je moet bewust kiezen en niet zomaar naar de supermarkt gaan en vlees uit Verweggistan halen", zegt slager Monique Lohman uit Enschede. "Wij maken elk uur twee of drie kilo vers vlees", voegt haar vader Jos toe. "Jammer dat we mee worden gesleurd met die grote bedrijven. Supermarkten gaan voor de kiloknallers. Maar een kilo vlees is niet als een pak biotex dat je in grote hoeveelheden kan aankopen. Vlees heeft een verhaal." Lees ook: Vorig jaar was kerst bij veel supermarkten vegetarisch

Ambachtelijke slagers te duur?

Uit het onderzoek van Wat vindt Nederland blijkt dat het voor de meeste mensen niet haalbaar is om bij ambachtelijke slagers te kopen. Slechts 22 procent van de ondervraagden koopt bij een ambachtelijke slager, tegenover drie kwart die hun vlees vooral bij supermarkten koopt. Dat heeft er deels mee te maken met wat men er voor over heeft. Zestien procent van de deelnemers aan het onderzoek betaalt meer voor vlees dat een goed leven heeft gehad, maar bij de vaste klanten van ambachtelijke slagers is dit 32 procent. Van alle ondervraagden vindt 56 procent het dierenwelzijn wel belangrijk, zolang het betaalbaar is. Voor iets meer dan een kwart speelt dierenwelzijn geen rol en kijken ze vooral naar de prijs.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.