Terug

Volg Hart van Nederland

Ontsnapte Lareina loopt in de (ser)val: 'Ze is wat vermagerd, maar maakt het goed'

Dieren

6 apr 2022, 17:05

Baasje Kevin uit Hilversum kan eindelijk weer rustig slapen: zijn serval Lareina is weer veilig thuis. De serval werd ruim een week vermist, maar is afgelopen nacht in een vangkooi gelopen.

Lareina wist vorige week dinsdag te ontsnappen en sindsdien zocht Kevin dag en nacht naar zijn serval. Hij spotte haar meerdere keren in en rond Hilversum, maar het beest vangen lukte het baasje maar niet. "Ze rende niet weg of zo, maar liep gewoon door", vertelt hij woensdag aan Hart van Nederland.

Lareina in vangkooi gelokt

Na een week werd besloot hij om Dog Search in te schakelen, een team vrijwilligers dat normaal op zoek gaat naar vermiste honden. Dat de organisatie ook van pas komen bij ontsnapte servals bleek dinsdagavond. De speurders leenden Kevin namelijk een vangkooi uit en binnen anderhalf uur was de klus gepiept: Lareina was in de val gelopen.

De serval werd naar de dierenarts gebracht, die vaststelde dat het dier het goed maakt. "Ze is wel wat mager maar ziet er verder goed uit", aldus Kevin. En nu mag ze rustig uitrusten van een wel heel veelbewogen week. "Ik zie op mijn stappenteller dat ik echt kilometers heb gelopen om haar te zoeken, kun je nagaan hoeveel kilometers zij heeft afgelegd!"

Serval als huisdier: kan dat?

Servals worden vaak gezien als gevaarlijke roofdieren, maar dat valt in de praktijk vaak mee. De katachtigen halen vaak alleen uit als ze zich in het nauw gedreven voelen. Het is in Nederland (nog) niet verboden om een serval als huisdier te houden, maar Stichting AAP raadt het toch ten strengste af.

"De serval is een wild, niet gedomesticeerd roofdier en niet te vergelijken met een huiskat", waarschuwt de dierenorganisatie op haar website. Stichting AAP wijst daarbij op de vele ontsnappingen die de laatste jaren zijn geweest. "Dus om mens en dier tegen elkaar te beschermen moeten we de serval weghouden uit huishoudens."

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.