Terug

Volg Hart van Nederland

Verhongering reden voor massale sterfte zeekoeten Wadden

Verhongering reden voor massale sterfte zeekoeten Wadden

Dieren

29 mrt 2019, 22:36

De zeekoeten die begin dit jaar massaal dood aan de kust werden gevonden blijken te zijn gestorven door verhongering. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ongeveer 20.000 zeekoeten lieten het leven. Ze waren niet ziek en in de magen zijn geen grote hoeveelheden plastic of gif aangetroffen. De universiteiten van Utrecht en Wageningen hebben 139 zeekoeten onderzocht.

Moeilijk broedseizoen

De meeste vogels bleken nog geen half jaar oud. Het was een moeilijk broedseizoen voor de vogels. ''Het is aannemelijk dat veel van de jonge vogels al zwak waren toen zij de kolonie verlieten", aldus het ministerie. Ongeveer op hetzelfde moment dat de vogels op de kust werden aangetroffen, verloor een schip ten noorden van de Wadden 342 containers. Er werd toen gespeculeerd over een mogelijk verband met de dode zeekoeten, maar dat blijkt dus niet te kloppen.

Zeevogels

Zeekoeten zijn echte zeevogels, ze komen eigenlijk alleen aan land om te paren en te broeden. Normaliter doen ze dat op de eilanden van Duitsland of op Schotse eilanden. Als ze in Nederland gevonden worden, gaat het bijna nooit goed. Sinds begin januari spoelen de vogels aan op de Waddeneilanden en de kust van Friesland. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.