Dieren
1 feb 2021, 23:15
Loslopende honden in natuurgebieden zorgen steeds vaker voor bijtincidenten bij wilde dieren. Vanwege de coronapandemie wandelen mensen vaker in natuurgebieden, ook met hun hond. Maar honden die niet aangelijnd zijn zorgen regelmatig voor bijtincidenten bij dieren als zwijnen, dassen, reeën en zwanen en vaak overleven deze dieren het niet.
Boswachters en medewerkers van de dierenambulance hebben nog nooit zo veel gewonde dieren door bijtincidenten gezien en doen dan ook de dringende oproep: lijn je hond aan.
Boswachter Ger Verwoerd heeft vandaag nog een aangereden ree gevonden. Het beest is opgejaagd door een loslopende hond. Hij ziet het in de Noord-Veluwe drukker worden dan ooit. "Door corona zijn er nu mensen in de natuur die eerder nooit in het bos kwamen en nu wel." Daarnaast is er een enorme run op honden. "Daardoor zijn er nu meer honden op de Veluwe dan ooit. En hondenbezitters zijn lang niet allemaal bekend met regels in het bos."
Zodra een hond los loopt en wilde dieren vluchten, gaat het jachtinstinct van de hond snel omhoog. "Een bijtincident is afhankelijk van of het de hond lukt om het dier bij te houden, maar soms knallen ze door de hond ook ergens tegenaan of rennen ze de weg op en worden ze doodgereden."
Wandelaars met loslopende honden worden aangesproken, maar dat is niet altijd makkelijk. "We kunnen dit aanpakken met een bekeuring, maar het gebeurt heel snel", vertelt de boswachter. "En je moet met dit op heterdaad betrappen. Als er een dood dier gevonden wordt, dan vind je de hond niet."
Annet Drost van de Dierenambulance Gelderse Vallei ziet ook tragische ongelukken door loslopende honden. "Honden met een sterke jachtinstinct getriggerd door de geur", legt ze uit. "Een wild dier houdt er na een bijt ernstige verwondingen aan over." Daarnaast is het volgens Drost ook gevaarlijk voor de honden zelf. "Honden kunnen gewond raken door zwijnen, daardoor is het voor beide partijen levensgevaarlijk." Drost hoopt dan ook dat er strenger op gehandhaafd gaat worden.
"Als een wild dier gewond raakt, is het vaak zo dat de boswachter het afschiet", vult Daniëlle Fränkel van de dierenambulance aan. Opvangen zorgt namelijk voor stress en het komt weleens voor dat een dier een narcose niet overleeft. "Wilde vogels vangen wij nog wel eens op, die hebben de grootste kans om na een beet te herstellen"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.