Dieren
16 apr 2023, 16:44
In slachthuizen lijden varkens onnodig door hevige rangordegevechten met elkaar. Dat gebeurt als ze in hokken terechtkomen met varkens van andere boerderijen. De gevechten zorgen voor verwondingen en veel stress. De wet verbiedt het om varkens die elkaar niet kennen bij elkaar te zetten omdat dat hun welzijn zouden kunnen schaden, dat meldt Nieuwsuur.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), verantwoordelijk voor het handhaven van dierenwelzijnswetten en -regels, wist van het 'mengen van varkens' in slachthuizen en noemt het zelfs 'staande praktijk', maar greep tot nu toe niet in. "Het gaat niet om het wel of niet weten dat het gebeurt, het gaat over het beoordelen van de situatie. Wat valt binnen of buiten de wettelijke normering voor het toevoegen van stress, spanning of leed?", legt Jan Willem van der Ham, divisiehoofd inspectie bij de NVWA, uit.
De NVWA gaat per augustus 2024 wel optreden tegen de schending van het dierenwelzijn, na een handhavingsverzoek van stichting Wakker Dier. NVWA liet zich na aanleiding van het handhavingsverzoek adviseren, met als resultaat de conclusie: "Ja daar zit een probleem, dus daar gaan we tegen optreden", aldus Van der Ham.
Anne Hilhorst, directeur van Wakker Dier, is blij dat het probleem wordt erkend, maar begrijpt niet waarom de NVWA het samenvoegen van groepen varkens pas vanaf volgend jaar augustus aanpakt. "Dat doen we om de slachthuizen de tijd te geven bouwtechnische aanpassingen te doen, zodat ze groepen varkens kunnen gaan scheiden", legt de NVWA-woordvoerster uit. "Die tijd hebben ze ook wel nodig, want het is niet gemakkelijk om aan grondstoffen voor verbouwingen te komen."
Als de NVWA in de periode tot augustus 2024 overtredingen in varkensslachthuizen constateert, worden die wel opgetekend met het oog op latere controles.
Regelmatig komen er misstanden in de slachthuizen naar buiten. Eind vorig jaar gaan medewerkers van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood undercover bij een slachthuis. Volgens de organisatie worden de dieren tijdens het transport mishandeld:
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.