Dieren
8 dec 2022, 23:31
Het is de grootste nachtmerrie van elke huisdiereigenaar: met een ernstig ziek huisdier niet op tijd bij de dierenarts kunnen zijn, waardoor het dier overlijdt. Dat klinkt misschien als enorme pech hebben. Toch is dit in Den Helder en Hollands Kroon geen toevalligheid meer; hier is namelijk geen spoeddierenarts meer te vinden.
En dat betekent dat huisdiereigenaren buiten kantoortijden, helemaal naar Amsterdam moeten rijden. Een afstand van zo'n anderhalf uur. En die lange rit houdt helaas niet ieder huisdier vol. "Kliniek Amsterdam was het enige waar we terecht konden. Een doodsstrijd voor een Berner sennenpup van acht maanden die anderhalf uur heeft geprobeerd te overleven. Hij heeft Amsterdam niet gehaald", laat het baasje van een overleden pup op Facebook weten.
En helaas is het hondje niet de enige. Simone de Pauw overkwam zondag hetzelfde. Haar hond Nala was gebeten door één van haar andere honden, en raakte daarbij zwaargewond. Maar tegen de tijd dat ze in Amsterdam waren, anderhalf uur later, was het al te laat. "Toen was ze zo slecht, toen hebben we haar moeten laten inslapen", vertelt Simone.
Reden voor Karen van Beest om een petitie te starten. Als voorzitter van de Dierenambulance Den Helder - Hollands Kroon ziet ze het met lede ogen aan: "Vrijwilligers van de dierenambulance worden vaak opgeroepen, en die moeten eerst een kwartier of half uur rondbellen bij welke dierenarts ze terecht kunnen. Het kan toch niet zo zijn dat in een stad als Den Helder er 's avonds en in het weekend geen dierenarts beschikbaar is."
Oorzaak van dit dierenleed is een groot, landelijk personeelstekort: Hierdoor hebben de overgebleven dierenartsen in de praktijk het steeds zwaarder, laat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) Hart van Nederland weten.
Dit tekort wordt niet veroorzaakt door één probleem maar door meerdere factoren. Zo heeft de KNMvD de afgelopen jaren een toename gezien in het aantal huisdieren door corona, is de zorgvraag per huisdier gestegen en zien ze dat bijna één op de vijf afgestudeerde dierenartsen binnen een paar jaar de praktijk verlaat. "Dierenartsen zijn ook een van de laagst betaalde academische beroepen, de werkdruk is ook vaak hoog en je hebt vaak te maken met mondige klanten", aldus de Dierenbescherming.
Of Nala het bij sneller ingrijpen het had overleefd is niet duidelijk. "Maar ik denk dat als ik er eerder bij was geweest, had ze toch minder bloed verloren en een betere kans gemaakt", denkt Simone.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.