Dieren
10 apr 2019, 10:49
Het aantal honden en katten dat wordt gebruikt voor medische experimenten is in een jaar tijd met bijna 50 procent gestegen. Dat meldt AD.nl op basis van cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit die cijfers blijkt ook dat de proeven steeds dodelijker zijn. Honderden katten en honden komen elk jaar om het leven tijdens deze experimenten. In 2016 werden 656 honden en 89 katten ingezet voor medische proeven. In 2017 steeg dat aantal naar 909 honden en 200 katten. Een flinke toename dus.
In 2017 overleed de helft van de proefhonden en 30 procent van de katten. In 2016 lagen die cijfers beduiden lager: toen overleed 41 procent van de honden en nog geen 12 procent van de katten door een experiment.
Volgens minister Carola Schouten van Landbouw wordt er in Nederland "transparant, zorgvuldig en gedegen" beoordeeld of een dierproef echt noodzakelijk is. Daarvoor zorgt het geldende vergunningsstelsel dierproeven. Lees ook: Gruwelbeelden uit apencentrum in Rijswijk: 'Centrum moet zo snel mogelijk dicht' De toename is opvallend omdat het kabinet streeft naar meer dierproefvrij onderzoek in Nederland. Volgens Schouten is die overgang wel gaande. "Nieuwe methoden, zoals met menselijke stamcellen, bieden mogelijkheden die er vroeger niet waren", meldt ze de Kamer in een brief. Ze belooft daarnaast een "versnelling" van het programma. Foto: Pixabay
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.