Terug

Volg Hart van Nederland

'Slangen en insecten slachtoffer van grote natuurbranden'

'Slangen en insecten slachtoffer van grote natuurbranden'

Dieren

22 apr 2020, 13:58

De natuurbranden in de Deurnese Peel in Brabant en de Meinweg in Limburg zullen vooral onder kleinere diersoorten veel slachtoffers maken. Dat zeggen de boswachters van de gebieden tegen Hart van Nederland. Vooral slangen, hagedissen en insecten overleven de brand niet is de verwachting. Lees ook: Overzicht: deze Nederlandse natuurgebieden staan in brand Honderden hectaren aan natuurgebied zijn al in as gelegd en na twee dagen blussen is het vuur nog niet uit. Vooral de harde wind en de moeilijk te bereiken brandhaarden zorgen ervoor dat de branden nog niet onder controle zijn.

Overlevers

Grotere dieren hebben zeer waarschijnlijk op tijd kunnen vluchten voor de vlammen, denkt boswachter Lieke Verhoeven van Deurnese Peel. "Ik hoorde van een collega dat hij reeën in het kanaal had zien springen tijdens hun vlucht voor het vuur", zegt boswachter Lieke Verhoeven. "Gelukkig kunnen ze heel goed zwemmen." Collega boswachter Robbert Ouwerkerk van natuurpark De Meinweg bij Herkenbosch deelt het vermoeden van Lieke. Over vogels in het gebied maakt hij zich meer zorgen. "Het is echt een rotperiode voor een natuurbrand. Vogels zijn in het begin van het broedseizoen bezig met het afbakenen van hun terrein. Als er al eieren waren gelegd dat zijn die verloren gegaan", zegt de boswachter.

Tientallen jaren

Veel insecten overleven de branden waarschijnlijk ook niet. Ze kunnen niet op tijd wegkomen en zullen verbranden. Dat geldt ook voor een groot deel van de slangen en hagedissen die in de natuurgebieden voorkomen. "Als de omstandigheden slecht zijn kan het tientallen jaren duren voordat de reptielen weer naar de nu afgebrande gebieden komen", zegt boswachter Robbert. "Slangen en hagedissen gaan niet zo snel op zoek naar een nieuw leefgebied, dus het kan wel even duren." Belangrijk voor dieren is dat na de brand eenzelfde soort landschap terugkomt. "In het begin zullen er vooral veel grassen en varens groeien", denkt boswachter Lieke. "Als beheerders moeten we kijken hoe we de oorspronkelijke natuur weer kunnen laten terugkomen. Inzet van gras grazende schapen kan daarbij helpen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.