Terug

Volg Hart van Nederland

Schreeuwende roeken drijven Weertse buurt tot wanhoop: 'Je draait een soort van door'

Dieren

22 mei 2023, 19:47

"Als ze maar gewoon even stil waren", wenst Marlie Notte. Naast haar huis in het Limburgse Weert staat een boom, waarin roeken zitten. En die produceren een enorm lawaai, dat al erg vroeg begint. De bewoners bezwijken bijna onder de overlast.

De buurt wordt gek van het geschreeuw van de vogels en alle poep en takjes op de grond. Ieder jaar wordt het erger. "Je kunt niet even met je gasten op het balkon zitten", vertelt Notte aan Hart van Nederland. "Je kunt 's nachts geen ramen open doen, want om 03.00 uur begint het a. Dus om 04.00 uur is het helemaal waanzin. Je draait een soort van door, het is niet fijn."

Tot wel duizend nesten in de boom

Marlie is niet de enige die met overlast kampt. "Voor mij is het geluid het ergste", zegt een buurvrouw, terwijl ze naar de grond wijst. "Maar zoals je ziet is het ook een grote witte plakkaat van poep. Dat hebben we in de tuin en mensen hebben het ook aan de voordeur. Die kunnen de klink nog niet pakken, omdat het vol met vogelpoep zit. Het is gewoon naar."

Bewoners zeggen dat het al een paar jaar aan de gang is. Ze proberen hun problemen aan te kaarten bij de gemeente, maar volgens de Vogelbescherming is er weinig aan te doen. "Roeken zijn een beschermde diersoort omdat er in de jaren '70 bijna geen roeken over waren. Ze werden vaak werden afgeschoten, omdat men ze zag als brengers van het kwaad, en de landbouw over ging op het gebruik van pesticiden, waardoor de vogels veel voedsel misliepen."

Er kunnen volgens de dierenorganisatie tot wel duizend nesten in een boom worden gebouwd. "Mensen moeten leren leven met de natuur. Roeken gaan niet zomaar weg. Haal je een nest weg, dan komen er nieuwe voor in de plaats. Een lange termijn oplossing zou kunnen zijn te kiezen voor verantwoorde biologische zuivel, waardoor het voedselwinnen in kort gras kan worden beperkt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.