Terug

Volg Hart van Nederland

Ruzie om hondendrollen loopt uit de hand: 'Ik heb de deur bewerkt met poep'

Dieren

8 apr 2022, 12:58

Buren in de Schiedamse wijk De Gorzen hebben het met elkaar aan de stok. De stoep ligt - ondanks de vele waarschuwingsbriefjes - vol hondendrollen. Zelfs de extreem smerige wraakactie van een buurman hielp niet.

"Als u de zorg heeft voor een hond, zorg dan ook voor het opruimen van zijn stront", prijkt op één van de borden. Ook hangt er om de paar meter een briefje met het dringende verzoek om de buurt netjes te houden. Tevergeefs: de stoep ligt vol met dampende uitwerpselen en het maakt de buurt gek.

Deur bewerkt met poep

Een buurman die we spreken was er zo klaar mee, dat hij overging tot actie. "Ik had diegene al vijf keer gewaarschuwd en op een avond zat ik weer onder de poep", vertelt hij tegen Hart van Nederland. "Toen heb ik tien van die bolussen gepakt op een stukkie karton en hup, zo de brievenbus in geschoven. En de deur heb ik ook bewerkt met poep."

De vergeldingsactie bleek niet de oplossing, de drollen liggen er nog steeds, "maar het is toen een tijdje niet gebeurd."

Stokkie in je profiel

Een vrouw uit de buurt moet er vooral om lachen. "Deze hondendrollenoorlog is goud", zegt ze. "Sinds de 'oorlog' uitbrak gaat het wel beter. Ik sta niet meer in een verse drol als ik mijn auto uitstap, dus ik ben blij. Dat was gedoe, met zo'n stokkie tussen je profiel peuteren steeds."

Ook spreken we de initiatiefnemer van de vele briefjes en borden in de wijk waar hij al 53 jaar woont. "Ze hebben er gewoon maling aan, zelfs pal onder de briefjes ligt stront. Als je vijf stappen loopt, sta je drie keer in de poep. De hele buurt gaat naar de knoppen", zegt hij. "Als je te lui bent om je hond uit te laten, neem er dan geen." Hij snapt wel dat mensen overgaan tot actie. "Ik overweeg ook om ze bij iemand door de brievenbus te schuiven."

Overlast door poep

De Gorzen is overigens niet de enige buurt waar het probleem speelt. Schiedam staat op plek drie van plaatsen in ons land waar inwoners de meeste overlast van hondenpoep ervaring. Maar liefst 27 procent van de inwoners heeft hier last van. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Op de eerste en tweede plaats vinden we respectievelijk Heerlen (29,4 procent) en Sittard-Geleen (29,1 procent).

Het aantal honden in ons land is de laatste jaren ook flink toegenomen. Liepen er in 2018 nog ruim 263.000 geregistreerde viervoeters rond, een jaar later waren dat er 284.000, gevolgd door 290.000 in 2020.

Reactie gemeente

De gemeente laat weten dat hondenbezitters verplicht zijn om drollen op te ruimen. "Wij controleren regelmatig en wie het niet doet, riskeert een boete", zeggen zij. "Over het algemeen is De Gorzen een gezellige wijk waar mensen veel samen doen en regelen. Bewoners hebben gevraagd om dispensers met poepzakjes. Daar heeft de gemeente voor gezorgd; ze hangen inmiddels al op meer dan 10 plaatsen. De bewoners houden de dispensers zelf bij en de gemeente zorgt voor voldoende zakjes. Met zulke actieve buurtbewoners zijn we als gemeente heel blij. Helaas laait de laatste tijd de discussie over hondenpoep toch weer op. We hebben hierover contact met de wijkagent. Die gaat er nu mee aan de slag."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.