Dieren
6 okt 2022, 22:34
Waar het dierenwelzijn bij de harddraverijsport nog onder vuur lag, doen ze er bij dit ruitersportcentrum in Zwolle alles aan om het welzijn van de paarden op peil te houden. Zo is er zelfs een kilotaks voor ruiters ingevoerd. Ruiters boven de 90 kilo mogen niet meer op hun paard.
Op de weegschaal om op je paard te kunnen. Bij ruitersportcentrum Zwolle is het iedere kwartaal vaste prik. Ruiters boven de 90 kilo mogen niet meer op hun paard. "We willen niet dat onze paarden door hun hoeven zakken. Uit onderzoek blijkt dat paarden rond de 15 procent van hun lichaamsgewicht kunnen dragen. En dus moeten onze ruiters niet te zwaar zijn", legt eigenaresse Linda van Breukelen uit.
Een ruiter die boven de 90 kilo is mag helemaal niet meer op het paard. "Op de weegschaal staan geen getallen. De teller slaat uit als iemand té zwaar is en dat is met uitrusting. Een te zware ruiter mag nog wel langs het paard lopen of grondwerk doen. Het is dus niet zo dat iemand boven de 90 kilo niet de manege op komt."
Van Breukelen voert de kilotaks alleen in bij paarden die de leerlingen in bruikleen hebben, toch is niet iedereen het eens met deze maatregel. Op Facebook kreeg de manegehouder veel negatieve reacties. "De reacties zijn niet mals. Mensen vinden dat ik mensen uitsluit en dat ik discrimineer. Dat vind ik wel vervelend om te zien, want ik doe het puur voor de paarden."
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) geeft aan dat een kilotaks echt van deze tijd is en dat meerdere maneges in Nederland het hanteren. "Als bond hebben we wel een richtlijn dat een paard ongeveer 16 orocent van het lichaamsgewicht kunnen dragen, maar dat is geen harde eis. De draagkracht van het paard hangt af van de ervarenheid van de ruiter en hoe het paard gebouwd is", laat een woordvoerder aan Hart van Nederland weten.
Een kilotaks is volgens de bond niet verplicht en ook over het gewicht van de ruiter wordt niets vermeld. "Bij wedstrijden is er wel toezicht, maar er wordt niet op gewicht gelet. De maneges die een kilotaks hanteren doen dat alleen met hun eigen paarden. Over het paard van een ander, ook al staat die bij iemand anders op stal, geldt de kilotaks niet."
Het ledenaantal is volgens Van Breukelen door de kilotaks niet drastisch afgenomen. "Inmiddels doen we dit al twee jaar en in het begin zijn er inderdaad een aantal ruiters afgehaakt. Zij zijn naar een andere manege gegaan of hebben hun paard gekocht. De kilotaks hebben we een half jaar van te voren aangekondigd. Te zware ruiters konden destijds al afvallen en aan de maatregel wennen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.