Terug

Volg Hart van Nederland

Roel ontdekt vogelspin in zijn reistas: 'Heb je alle gevaren in Colombia overwonnen...'

Roel ontdekt vogelspin in zijn reistas: 'Heb je alle gevaren in Colombia overwonnen...'

Dieren

20 juni 2022, 19:35

Denk je eindelijk rust te hebben na een avontuurlijke reis in Colombia, komt er bij thuiskomst in je Nederlandse slaapkamer een vogelspin uit je backpack gekropen. Het overkwam Roel Kamps uit Grave.

"Ik zei nog tegen mijn reisvriend dat we voorzichtig moesten zijn", vertelt hij aan Hart van Nederland. "We zaten de afgelopen dagen nog in een hostel middenin de jungle, tussen de schorpioenen en gifkikkers. Ik denk dat de vogelspin daar mijn tas is ingegaan."

Bij het uitpakken voelde Roel ineens iets kriebelen op zijn vinger. "Ik heb meteen de tas dichtgeritst en in de achtertuin gegooid. Met een huisgenoot heb ik overlegd of we de spin vrij moesten laten in de tuin."

Echt schrikken

In het Amazonegebied in Colombia werd Roel al door de gids gewaarschuwd om vooral niet te dicht bij vogelspinnen in de buurt te komen. Spinnen kunnen vaak giftig zijn. "Ik schrok wel heel erg toen ik de spin zag. Tijdens de tour zagen we ze ook van dichtbij, maar dit verwacht je gewoon niet in Nederland."

Of de spin ook daadwerkelijk giftig was, wist Roel op het moment van de vondst niet. Maar het leek hem toch geen goed idee het beestje vrij te laten in de tuin. "Met mijn barbecuetang heb ik de rest van de kleding uit mijn tas gevist en het dier in een Tupperware-bakje gelegd. Toen heb ik de Dierenambulance gebeld."

Zes poten over

De Dierenambulance kwam de spin snel ophalen. Volgens Sharon van Offeren, medewerker van de opvang, gaat het om een zogenoemde pompoenvogelspin. Dat is een soort tarantula die niet giftig is.

Sharon vertelt Hart van Nederland dat de spin in opvangcentrum de Maashorst aan het herstellen is van zijn spannende vliegreis. Hij heeft twee poten verloren en was wat onderkoeld bij binnenkomst. Er wordt gekeken naar een langetermijnoplossing voor het verblijf. Misschien blijft hij de rest van zijn leven in de Maashorst, of kan hij terecht bij een speciale reptielenopvang. Een tarantula kan zo tussen de tien en vijftien jaar oud worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.