Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter blijft paintballen op de wolf voorlopig verbieden

Rechter blijft paintballen op de wolf voorlopig verbieden

Dieren

1 sep 2023, 10:38

De rechter blijft het schieten met een paintballgeweer op een wolf voorlopig verbieden. De provincie Gelderland, die dat wil gaan doen, heeft volgens de rechter nog steeds niet goed genoeg onderbouwd waarom paintballen op de wolf nodig is en of er geen betere maatregelen of middelen zijn om een wolf die mensen benadert af te schrikken.

De provincie kan dat misschien wel beter onderbouwen en krijgt daar van de rechtbank zes weken de tijd voor. Daarna neemt de voorzieningenrechter opnieuw een besluit, zo is vrijdag bepaald.

In juli werd een jonge mannetjeswolf doodgeschoten in het Drentse Wapse nadat een veehouder gebeten werd. Meerdere organisaties deden aangifte tegen de boer:

Wolf valt man aan in Drenthe, 'waarschijnlijk in nauw gedreven'
0:41
Wolf valt man aan in Drenthe, 'waarschijnlijk in nauw gedreven'

Niet mensenschuw

De provincie verzon het schieten met een paintballgeweer vorig jaar, toen er in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een wolf rondliep die niet meer schuw was en die mensen benaderde. Dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming maakte meteen bezwaar.

Sindsdien is het schieten met een paintballgeweer steeds voorlopig verboden door de rechter. Die is er nog steeds niet van overtuigd dat de provincie de strikte bescherming van de wolf mag negeren. De Europese regels schrijven voor dat de beschermde wolf niet verstoord, verjaagd of gedood mag worden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.