Dieren
11 aug 2021, 17:47
De plofkip ligt vanaf 2023 nergens meer in de schappen van de supermarkt. Dat is goed nieuws zegt Wakker Dier, die hier al jarenlang voor pleit. Pluimveehouders aan de andere kant zien de ontwikkeling echter minder rooskleurig in. Volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zijn kippen met een Beter-Leven ster namelijk slechter voor het milieu.
Alle verse kip in alle Nederlandse supermarkten zullen uiterlijk eind 2023 ten minste één Beter Leven-ster dragen. Ook de laatste supermarktketen Boni heeft toegezegd alleen nog dergelijke kip aan te bieden, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. "Hier hebben we sinds 2012 voor gestreden", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. "Voor de consument betekent dit dat de slechte keuze uit het schap verdwijnt. Het is een heel fijn bericht."
Hoewel de NVP het met Hilhorst eens is dat het een prima ontwikkeling is wat betreft dierenwelzijn, meldt de vakbond wel dat we erop achteruit gaan als het om het milieu gaat. Voorzitter Bart-Jan Oplaat legt uit: "De kip met het keurmerk zit twee weken langer voordat die geslacht wordt. Dat betekent dus ook twee weken langer voer en kippenmest."
Kippen die ten minste één Beter Leven-ster krijgen, hebben meer ruimte nodig. Volgens Oplaat heeft dat ook gevolgen voor de CO2-uitstoot. "Een stal die je eerst moet verwarmen voor 10.000 kippen, moet straks worden verwarmd voor maar 6.000 kippen. Zo ga je flink achteruit in je CO2-voetprint", verklaart hij.
Pluimveehouder Paul Grefte uit Markelo houdt snel groeiende kippen en heeft geen Beter Leven-ster. Hij vult voorzitter Oplaat aan: "Als we het over de stikstofuitstoot hebben, is het nog maar de vraag of je een vergunning kunt krijgen voor de stalruimte die bijgebouwd moet worden. Als ik die omschakeling maak, wordt de vergunning wel een ding."
De discussie van dierenwelzijn aan de ene kant en milieuvriendelijkheid aan de andere kant speelde ook bij de Boni supermarkt. "Wij hebben positief het besluit genomen. Het is natuurlijk prachtig voor het dier dat die twee weken langer leeft. Maar daardoor wordt er wel een beroep gedaan op het milieu", aldus financieel directeur Frank Klören. "Wat laat je dan zwaarder wegen? Wij hebben gekozen voor het dier, maar het heeft wel consequenties voor het klimaat."
Anne Hilhorst van Wakker Dier vindt niet dat we de problemen "die wij als mens hebben veroorzaakt zomaar op de dieren kunnen afwentelen". "Je hebt verantwoordelijkheid om voor de dieren te zorgen. Als je dan aan het milieu wilt denken, eet dan geen kip in plaats van plofkip."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.