Dieren
18 feb 2021, 22:58
De dieren moeten eten, de stroomrekening loopt gewoon door en zijn medewerkers moeten doorbetaald worden. Dat terwijl alle inkomsten zijn weggevallen. Om zijn reptielenhuis in Breda te redden, werkt Oscar Maas nu zes dagen in de week als glaszetter in de bouw.
Normaal gesproken ontvangt Oscar hele klassen en kinderfeestjes in zijn reptielenhuis De Aarde, maar vanwege de beperkingen in verband met het coronavirus moeten alle dierentuinen sinds begin november gesloten blijven voor bezoekers. Het zorgt voor een flinke financiële strop.
Ga maar na: de verzorging van de dieren gaat op dezelfde voet verder, de kosten voor gas, water en licht lopen door, de verzekering kost behoorlijk wat geld en Oscar heeft zes medewerkers in dienst die betaald moeten worden. Een maand zonder inkomsten is dan gelijk een flinke klap. "Het water staat me aan de lippen", vertelt Oscar.
In zijn reptielenhuis houdt hij dieren als slangen, hagedissen, krokodilachtigen, schildpadden, spinnen, kikkers en padden. De kleine dierentuin is zijn levenswerk. Hij ziet het ten onder gaan. "Het geld stroomt eruit, ik heb al mijn eigen spaargeld er al ingestopt."
Om de schade beperkt te houden en zijn levenswerk te redden besloot Oscar fulltime te gaan werken in de bouw. "Ik werkte voordat ik het reptielenhuis begon als glaszetter in het bedrijf van mijn broer. Daar ben ik nu weer aan het werk", aldus Oscar.
Maar zelfs met die extra inkomsten kan Oscar zijn reptielenhuis niet in leven houden. Om hem te helpen is door Bredanaars een crowdfundingsactie op touw gezet. Het doel: 50.000 euro. Een bedrag waarmee Oscar ademruimte krijgt, maar zelfs met dat geld is het onzeker of de kleine dierentuin gered kan worden.
"Deze plek, gericht op educatie en kinderen, valt buiten bijna elke steun en staat daarom op de rand van de afgrond", zegt Thibaud van der Steen, die de crowdfundingactie bedacht. Daarmee is inmiddels al bijna 25.000 euro opgehaald voor Oscar en zijn reptielen.
Met dat bedrag is Oscar al heel blij. "Ik wil juist laten zien aan mensen dat corona ons er niet onder krijgt. De motivatie om het Reptielenhuis te redden is alleen maar groter geworden."
De vereniging Dier en Park, die opkomt voor de belangen van kleine dierentuinen, stelt dat veel dierenparken aan de grond zitten. "Het is voor ieder park moeilijk en onwenselijk. Van het afscheid moeten nemen van meer dan 50 werknemers, tot aan het nemen van een extra baan. Maar het dierenwelzijn komt nimmer in het gedrang."
De dierentuinen krijgen nu extra financiële hulp van de overheid. De subsidieregeling is bedoeld voor kosten die dierentuinen maken voor onder meer de verzorging van dieren en voor noodzakelijk onderhoud aan verblijven. Oscar krijgt de steun ook, maar die zal in ieder geval niet genoeg zijn, laat hij weten. "Ik kan er één loon van betalen. We zijn wel blij, maar het is nog lang niet genoeg."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.