Terug

Volg Hart van Nederland

Opleiding tot rattenjager loopt storm sinds verbod op gif

Dieren

17 mrt 2023, 20:11

Sinds januari is het verkopen en gebruiken van rattengif aan en door particulieren verboden. Een probleem, want op veel plaatsen is er veel overlast van ratten. Ratten worden daarom steeds vaker doodgeschoten door jagers, maar om dat werk te doen moet je eerst een speciale opleiding volgen. En het aantal aanmeldingen voor die opleiding loopt snel op.

Bij trainingsorganisatie Ratslag zien ze zelfs een verdubbeling van het aantal cursisten: in het voorjaar zit de opleiding vol en voor het najaar is er zelfs een wachtlijst. Vandaag start de eerste cursus van het voorjaar met tien deelnemers in Baarn. Op de eerste dag wordt direct gekeken hoe goed je bent met een luchtdrukwapen: "Je moet een kwartje kunnen raken op een aantal meters afstand."

Het is vanaf 1 januari voor particulieren verboden om nieuwe verpakkingen ratten- en muizengif te kopen. Oude verpakkingen mogen nog verkocht worden tot en met 29 juni. Die mogen dan nog worden gebruikt tot 26 december 2023. Plaagdierbestrijders met een diploma en een ontheffing op zak mogen onder voorwaarden nog wel gebruik maken van ratten- en muizengif.

Het probleem die de rat met zich meebrengt valt op het platteland wel mee, zegt schietinstructeur Jos Kruis. "In grote steden zoals Utrecht en Amsterdam lopen deze dieren in de publieke ruimte, daar vallen veel mensen over. Kruis snapt wel dat het voor ratten verleidelijk is om vooral rond mensen te leven: "Er ligt vaak genoeg rommel op straat en door de gebouwen is het er warmer dan op het platteland."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.