Terug

Volg Hart van Nederland

Ontsnapte witte sneeuwuil van Dierenpark Amersfoort duikt na weken op in Brabant

Ontsnapte witte sneeuwuil van Dierenpark Amersfoort duikt na weken op in Brabant

Dieren

30 dec 2022, 16:03

Medewerkers van Dierenpark Amersfoort hebben woensdagmiddag bijna hun hoofd verdraaid van verbaasdheid. Een medewerker van de dierenambulance Den Bosch belde op om te vertellen dat zij hun witte sneeuwuil hadden gevonden. Het dier was al vijf weken vermist en wist al die tijd in de vrije natuur te overleven.

Voor vrijwilligers Manon en Wouter van de dierenambulance was het alles behalve een normale dienst. Een witte sneeuwuil vliegt niet elke dag voorbij. Het dier werd al meerdere dagen in de omgeving gespot. Buurtbewoners besloten de dierenambulance te bellen. Manon en Wouter gingen ter plaatse en wisten het dier te vangen.

"De uil heeft een gans en twee eenden weten te vangen; zodoende kon de uil overleven. Hoe de uil een gans heeft weten te vangen, is voor ons ook een raadsel. Via de fokker van het dier konden we er achter komen, dat de uil afkomstig is van Dierenpark Amersfoort. Bijzonder toch dat een uil de hele reis naar Berlicum heeft afgelegd? Zo zie je maar: dieren kunnen zichzelf prima redden", vertelt Ans van Kollenburg van de dierenambulance Den Bosch.

Ontsnapt

De uil was vijf weken geleden ontsnapt uit de dierentuin in Amersfoort. De medewerkers hadden de hoop op een terugkeer van het dier dan ook al bijna opgegeven.

"Op 15 november vonden er werkzaamheden plaats in het verblijf van de sneeuwuilen. Waarschijnlijk is de uil geschrokken van een onverwacht geluid. Via een opening wist de uil te ontkomen. Direct zijn we een zoekactie gestart en spotten we de sneeuwuil in een boom op de parkeerplaats van ons dierenpark. Helaas wist de uil toch verder te ontkomen", vertelt een woordvoerder van Dierenpark Amersfoort aan Hart van Nederland.

Overleven

Dat de roofvogel vijf weken kon overleven, verbaast ook de medewerkers van de dierentuin. Al hebben ze wel een vermoeden hoe de uil dat is gelukt. "Onze dieren krijgen hun voedsel niet op een presenteerblaadje. Verzorgers verstoppen het eten in het verblijf zodat de sneeuwuilen moeten zoeken naar hun eten. Die theorie heeft de ontsnapte sneeuwuil waarschijnlijk in de praktijk toegepast."

Blij verrast waren ze dan ook met het belletje van de dierenambulance dat de sneeuwuil terecht was. "Het dier wordt nagekeken door de dierenarts en blijft voorlopig in quarantaine." De sneeuwuil lijkt het goed te maken en blijft voorlopig onder toezicht van de dierenarts.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.