Dieren
28 juli 2021, 14:35
Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Naturalis hebben zich woensdag ontfermd over de dode vinvis die dinsdagochtend in Terneuzen werd gevonden op de boeg van een schip. De onderzoekers hopen achter de doodsoorzaak van het gigantische beest te komen. Bezoekers werden op ruime afstand gehouden, want zo'n onderzoek is niet zonder gevaar.
"Hij staat een beetje op ontploffen", vertelt een man terwijl hij samen met zijn dochtertje vanachter een hek naar de gigantische vis kijkt. Vanochtend konden mensen nog dichtbij de walvis komen, maar inmiddels zijn er hekken geplaatst. "Ik ga langzaamaan vertrekken", vertelt een andere bezoeker. "Ik moet er niet aan denken dat hij over je heen komt."
Die kans is vrij reëel. "Door het rottingsproces hopen veel gassen zich op in de dikke darmen van de walvis", legt Pepijn Kamminga, collectiebeheerder van Naturalis, uit. "Dat wordt een soort ballon en die moet een keer open. Je hebt het risico dat hij ontploft en dan zit je helemaal onder. Dat is smerig, maar ook gevaarlijk. We werken met super scherp materiaal en dat moet niet wegvliegen in zo'n explosie."
Een team van medewerkers van Naturalis en de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit werkt woensdag de hele dag aan het opruimen van de walvis. Een vies klusje, maar toch zijn er alleen maar lachende gezichten te zien. "Ik sta wel een beetje te genieten", vertelt Kamminga. "Het is bijzonder dat ik dit kan doen, dat doe je niet in elke baan."
Voor de collectie van Naturalis hoopt hij woensdag de schedel en een vin van de vis mee te kunnen nemen. "Hij wordt dan beschikbaar gesteld voor onderzoekers van over de hele wereld", legt hij uit. "Het wordt nog wel een uitdaging om de kop mooi los te krijgen, en het hele dier überhaupt mee terug te krijgen. Het is zwaar werk, veel transport. Maar we hebben een goed team, dus ik heb er alle vertrouwen in."
De onderzoekers hopen er woensdag achter te komen wat de doodsoorzaak van de walvis is. "We willen vooral weten: is hij doodgevaren of heeft het containerschip per ongeluk een dode vinvis opgepikt?", vertelt Lonneke IJsseldijk van faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. "Als hij is doodgegaan door de aanvaring, zijn we ook benieuwd of het een gezonde vinvis was. En we willen weten wat de herkomst van de vinvis is, hij komt namelijk van nature niet voor in de zuidelijke Noordzee."
IJsseldijk verwacht dat de vinvis vanuit de Golf van Biskaje is meegenomen naar Terneuzen. "Het schip heeft een tocht afgelegd vanuit Turkije door de Golf van Biskaje", legt ze uit. "We weten dat daar veel vinvissen zwemmen, de kans op een aanvaring is daar het grootst. Hij ruikt ook een beetje, dus hij is al zeker een paar dagen dood."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.