Terug

Volg Hart van Nederland

Deze Nederlandse helden redden talloze dieren uit het puin: 'Race tegen de klok'

Dieren

21 feb 2023, 15:00

In een race tegen de klok proberen hulpverleners van het Nederlandse 'Animal heroes' lokale Turkse organisaties te helpen bij hun pogingen om huisdieren en andere dieren te redden in de nasleep van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Veel huisdieren blijven na de ramp vastzitten onder puin, en talloze huisdieren worden nog steeds vermist. De laatste aardbeving die het gebied maandagavond trof heeft nog meer schade veroorzaakt en maakt het redden van nog meer dieren vrijwel onmogelijk.

"Het is een grote chaos vanaf het moment dat we aankwamen", vertelt Esther Kef vanuit het rampgebied. "Overal liggen dakpannen. We verplaatsen nu het veldhospitaal omdat het hier niet meer veilig is."

In het gebied heerst na de aardbevingen paniek. "Er is geen elektriciteit meer, we hebben hier niet eens toiletten. Het is erg basic", legt Kef uit. "We sliepen met drie mensen in een auto. Het is een stad die niet meer bestaat, die is volledig weggevaagd."

Bij het veldhospitaal komen voortdurend allerlei dieren binnen: honden, katten, kippen en konijnen. Het zijn dieren met de meest schrijnende verwondingen. "Gisteren bijvoorbeeld een hond met een gebroken rug. Het beest gilde het uit van de pijn." Ze moesten het dier laten inslapen. Maar dan heb je ineens het probleem dat we geen medicijnen hebben om een hond te laten inslapen. Uiteindelijk is het gelukt, maar dat zijn uitdagingen van een heel ander niveau dan we gewend zijn."

Tot gisteren gingen de reddingswerkers verschillende gebouwen in om dieren te redden. "Het moeilijkste is het redden van katten omdat ze niet gered willen worden. Ze zijn doodsbang en rennen alle richtingen op. Dus we zijn verschillende gebouwen binnengegaan maar keerden daar dan met lege handen terug", aldus Kef.

Tijdens de nieuwe, zware aardbeving maandagavond hielpen de Nederlandse reddingswerkers een gewonde hond bij het veldhospital. "De dozen vielen om je heen", vertelt Yolanda Clant. Maar het team beseft ook dat ze geluk hebben gehad. "Een uur eerder waren we zelf ook op de vierde en vijfde verdieping van een gebouw om katten te redden", aldus Kef. "We hebben geluk gehad, niet beseffend dat we een risico hebben genomen om een opgesloten poes te redden", voegt Clant toe.

Murat zat middenin de gevarenzone toen de nieuwe aardbeving toesloeg. Hij vertelt zijn verhaal in deze video:

Murat maakte nieuwe, zware aardbeving Turkije mee: 'We kunnen alleen nog maar bidden'
0:42
Murat maakte nieuwe, zware aardbeving Turkije mee: 'We kunnen alleen nog maar bidden'

Niet meer veilig

Na de nieuwste aardbeving is het voorlopig niet veilig meer om actief naar dieren te zoeken. "Het is heel zuur, want we kunnen nu niet met de teams mee om dieren in gebouwen te redden", vertelt Kef. "Er zijn nog vierhonderd adressen waar dieren zitten. Ze hebben mankracht tekort om te helpen zoeken, maar we mogen er niet komen omdat het te gevaarlijk is na de aardbeving van gisteren."

Kef vreest dan ook dat er vanaf nu niet meer veel dieren gered kunnen worden. "Het is een race tegen de klok want over vijf dagen stoppen de reddingsacties, ook voor dieren."

Reddingshonden

De afgelopen weken zochten ook Nederlandse reddingsteams met hulphonden naar vermisten in het zuiden van Turkije. Stichting Reddingshonden RHWW heeft dinsdag weer een team paraat staan voor vertrek. Ze kunnen met zo'n twintig vrijwilligers en twaalf hulphonden richting het rampgebied als dit nodig is, laat een woordvoerder weten.

De stichting hield maandagavond na de nieuwe aardbeving gelijk een spoedoverleg. Momenteel houdt RHWW de situatie in Turkije en Syrië in de gaten. "Elke dode is er een te veel", zegt de woordvoerder, "maar we wachten nog even af".

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.