Dieren
12 sep 2022, 23:13
Wolvenkenner Cees van Kempen heeft vier jaar lang een wolvenroedel gevolgd en maandag gaat zijn film daarover in première. De filmmaker heeft samen meer dan duizend dagen met zijn camera's en wildvallen in de bossen gelegen om het leven van de wolf vast te leggen. De terugkeer van de wolf roept sterke emoties op van zowel voor- als tegenstanders.
In Nederland leven op dit moment naar schatting zo’n twintig wolven. Een ontmoeting met een wolf komt maar zelden voor. Vooral kwetsbare dieren zijn hun prooi.
De film WOLF staat geheel in het teken van de terugkeer van de wolf in ons land. Matthijs van Nieuwkerk is de voice-over. De film krijgt veel internationale aandacht en wordt geroemd om de mooie beelden van welpen en wolven.
Ook de schaapherders in Nederland zijn benieuwd naar de film WOLF. Wilbert Verriet uit Erlecom heeft met gemengde gevoelens gekeken. "De beelden zijn prachtig. Ik was van plan hem dit weekend nog een keer met mijn zoon te gaan kijken, maar ik weet niet of ik dat nog ga doen. Ik baal ervan om eerlijk te zijn", zegt hij tegen Hart van Nederland.
De schapenhouder denkt dat er elk jaar overlast zal zijn van de zwervende wolven in het najaar. Dit aspect is onderbelicht in de film, vindt Verriet. "Een zwervende wolf kan in zijn eentje nu eenmaal veel schade aanrichten. Je ziet dit niet terug in het verhaal."
De kudde van Verriet is al twee keer aangevallen door wolven. Zelf maakte hij opnames van een wolf die een dood schaap opat op zijn erf. "Er wordt even aangestipt dat schaaphouders een wolfwerend raster moeten maken om het vee te beschermen, maar die rasters werken gewoon niet genoeg. De wolf gaat erlangs of onderdoor."
Tekst gaat verder onder de video
De provincie Gelderland heeft een financiële bijdrage aan de film geleverd. Woordvoerder Eva Calicher snapt de verdeeldheid over de film, laat ze aan Hart van Nederland weten. "Het beest is er gewoon en daar moeten we het mee doen. We moeten de wolf ook beschermen, maar natuurlijk zijn er zorgen." Ze vindt dat de film vooral als informatief moet worden gezien. "Het kan bijdragen aan kennis zodat mensen meer weten over de wolf en tegelijkertijd proberen we mensen met zorgen tegemoet te komen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.