Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlands vaccin tegen kanker lijkt aan te slaan bij honden: Rax (10) helemaal beter

Nederlands vaccin tegen kanker lijkt aan te slaan bij honden: Rax (10) helemaal beter

Dieren

7 apr 2022, 19:08

Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld en die nog maar heel kort te leven had, lijkt drie maanden na toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude. Dat zeggen althans artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam.

De artsen hopen dat het middel ooit ook voor de mens kan worden gebruikt. Er blijken inmiddels ook al twee honden met blaaskanker met succes te zijn gevaccineerd in de Amsterdamse kliniek. Een van de viervoeters leeft nog steeds, de ander stierf na anderhalf jaar, zo laten de onderzoekers nu weten.

Immuunreactie

Het vaccin wekt een immuunreactie op tegen bepaalde eiwitten die alleen in tumoren voorkomen, vertelt Arjan Griffioen, hoogleraar experimentele oncologie bij Amsterdam UMC. "Bij de vaccinatie richten we ons op de tumorbloedvaten. Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven en verdwijnt de tumor en de eventuele uitzaaiingen."

Ook de 10-jarige Rax werd met het middel behandeld. Bij de Mechelse herder werd een agressieve vorm van botkanker (osteosarcoom) gevonden. De tumor werd verwijderd en het vaccin toegediend. Het is volgens het MCD voor het eerst dat er botkanker met dit experimentele medicijn wordt bestreden.

'Sterk en levenslustig'

Er zijn bovendien ook weinig bijwerkingen. De baasjes van Rax zijn blij met de redding van hun hond. "Hij is nog zo sterk en levenslustig, dus wilden we hem graag een kans gegeven. De belangrijkste afweging was daarbij of hij na de operatie nog kwaliteit van leven zou hebben. Terugkijkend hebben we de juiste keuze gemaakt, hij is weer de oude."

ANP

Beeld: Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.