Terug

Volg Hart van Nederland

Kalfjes geslagen en geschopt: NVWA legt transportcentrum stil na 'schokkende' beelden

Dieren

11 apr 2023, 12:22

De dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord slaat opnieuw alarm over misstanden die ze ziet in de vee-industrie, nu speciaal over de transporten van (melk)koeien en kalveren. Dinsdagochtend plaatste de organisatie beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt, die volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) "schokkend" en "onacceptabel" zijn. Het bedrijf is inmiddels stilgelegd.

Ongehoord deed onderzoek bij vier transportcentra, twee in België, een in Noord-Brabant en een in Zuid-Holland, waar ze ook filmde. De dierenbeschermingsorganisatie registreerde in de centra, zoals ze het zelf omschrijft, "moederkoeien die niet meer konden lopen, ziek waren, kreupel of doodsbang. Ook met kalfjes van amper twee weken oud wordt niet zachtzinnig omgegaan. Ze worden geslagen, getrapt en opgedreven met stokken en stroomstootwapens".

De organisatie rept verder van het duwen en trekken aan oren en snuit bij ernstig zieke koeien, het verslepen van een ernstig ziek dier aan staart en poten, stroomschokken bij ernstig zieke koeien, het sleuren van dieren met touwen, een heupklem en van het prikken met een hooivork.

Ongehoord heeft de beelden gedeeld:

Kalfjes geslagen en geschopt: NVWA legt transportcentrum stil na 'schokkende' beelden
1:40
Kalfjes geslagen en geschopt: NVWA legt transportcentrum stil na 'schokkende' beelden

Geschorst

De NVWA bekeek de beelden al en spreekt van "schokkend en volstrekt onacceptabel. De mensen die te zien zijn op deze beelden voldoen overduidelijk niet aan hun plicht om dieren met respect te behandelen en te vervoeren. Het is helder dat de dieren op deze beelden absoluut niet transportwaardig zijn, maar juist zorg nodig hebben".

De filmpjes die in Noord-Brabant werden gemaakt, zijn voor de autoriteit "directe aanleiding om de erkenning van dit bedrijf te schorsen". De NVWA had dit bedrijf al enige tijd in beeld en onder aangescherpt toezicht geplaatst. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals meldt deze week naar aanleiding van de beelden aangifte te zullen doen van dierenmishandeling en overtreding van regels uit de Europese Transportverordening.

Toezicht aangescherpt

De NVWA ziet haar beeld bevestigd dat "er bij een aantal verzamelcentra zaken ernstig fout gaan". Daarom zijn regels en toezicht alweer verder aangescherpt. Ze houdt "risicogericht" toezicht: bepaalde verzamelcentra worden vaker geïnspecteerd. Maar de NVWA "kan niet overal op ieder moment zijn om in te grijpen. De sector heeft een eigen verantwoordelijkheid om goed met dieren om te gaan en ze te beschermen".

ANP

Beeld: Ongehoord

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.