Terug

Volg Hart van Nederland

In deze provincies loop je de meeste kans op een tekenbeet

In deze provincies loop je de meeste kans op een tekenbeet

Dieren

25 apr 2022, 07:31

In Drenthe lopen mensen naar verhouding het grootste risico om gebeten te worden door een teek. De beestjes slaan vooral toe in juni en juli. Bij volwassenen happen ze vooral op de benen, bij kinderen vooral bij het hoofd en de nek. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Tekenradar.

Teken bijten dieren en mensen zodat ze hun bloed kunnen opzuigen. Dat is hun voeding. Als een bijtende teek de Borrelia-bacterie bij zich draagt, kunnen mensen de ziekte van Lyme oplopen. Dat overkomt jaarlijks ongeveer 27.000 mensen. Bij de meesten verdwijnt Lyme na behandeling met antibiotica, ze herstellen volledig, maar een deel kampt nog lang met de klachten. De ziekte van Lyme is te herkennen aan een rode ring of een rode vlek rond de plek van de beet. Die kan tot 3 maanden na de beet ontstaan.

Tekenradar

Om de tekenbeten en Lyme in de gaten te houden, lanceerden het RIVM en de universiteit van Wageningen in 2012 de Tekenradar. Daar zijn inmiddels ongeveer 80.000 beten geregistreerd. De meeste meldingen kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, maar die provincies hebben ook veel inwoners. Vergeleken met het aantal inwoners komen de meeste meldingen uit Drenthe en Gelderland, en de minste uit Zuid-Holland.

Ongeveer de helft van alle meldingen wordt in juni en juli gedaan, en de andere helft in de overige tien maanden. Het RIVM gaat nu via de Tekenradar nauwkeuriger onderzoek doen om per week de kans op tekenbeten te bepalen. Het instituut kan mensen in die weken waarschuwen om zichzelf extra goed te controleren.

Controleer op meerdere beten

Volgens het RIVM heeft ongeveer een op de vijf mensen meerdere beten tegelijk. "Als je een teek aantreft op je lichaam, controleer dan dus ook de rest van je lichaam extra goed", adviseert het instituut. De kans dat mensen de ziekte van Lyme oplopen na een beet is ongeveer 2 procent. Dat risico halveert als mensen de teek snel weghalen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.