Dieren
28 aug 2020, 09:50
Het imago van de vleermuis heeft een deuk opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. De 'Europese Nacht van de Vleermuis' moet de reputatie van het diertje redden. "Vleermuizen in Nederland en ook in heel Europa hebben niets te maken met een Aziatische vleermuissoort, die mogelijk betrokken is geweest bij de oorsprong van Covid-19 in China." Dat zegt ecoloog Erik Korsten van de Zoogdiervereniging. "Er is geen enkele relatie tussen die groepen." Lees ook: Hart over de Grens: vleermuisje is moeder kwijt De vragen over vleermuizen en ziektes die sinds de corona-uitbraak bij de vereniging binnenkomen zijn niet van de lucht, het speciale weekend moet de weerstand tegen de dieren wegnemen. Want "er is echt helemaal niks aan de hand met Nederlandse vleermuizen," aldus Korsten. "Waar vleermuizen vliegen is het juist goed toeven, want daar is het met de natuur prima gesteld." Vanaf vrijdagavond kunnen liefhebbers op zo'n veertig plekken deelnemen aan een excursie. Ook zaterdag en zondag zijn er wandelingen en andere activiteiten.
Ook wordt zaterdag- en zondagavond de vleermuizentelling gehouden. Wie in het weekend meedoet aan de vleermuistelling moet volgens Korsten op een open terrein naar de donker wordende hemel kijken, want vleermuizen steken meestal de kop op in de schemering. De Zoogdiervereniging heeft een zoekkaart gemaakt waarmee silhouetten van verschillende soorten makkelijk te herkennen zijn. De laatste jaren worden de dwergvleermuis, de grootoorvleermuis en de watervleermuis het meest gezien. In Nederland komen achttien soorten vleermuizen voor.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.