Terug

Volg Hart van Nederland

Huisdieren achtergelaten in hete auto's: politie roept op tot onmiddellijke actie

Dieren

13 juni 2023, 14:43

De Nederlandse politie heeft de afgelopen dagen op verschillende plaatsen in het land huisdieren aangetroffen die in oververhitte auto's waren achtergelaten. Een dergelijke situatie kan extreem gevaarlijk en potentieel dodelijk zijn voor dieren, daarom is het nu een topprioriteit voor de politie. Met de verwachting dat de hoge temperaturen in de komende dagen aanhouden, dringt de landelijke politie er nu officieel bij burgers op aan om onmiddellijk 112 of 144 te bellen als ze een hond of een ander dier alleen in een hete, stilstaande auto zien.

Exacte aantallen van honden die de afgelopen dagen in hete auto's vast hebben gezeten, zijn niet voorhanden. Echter, een snelle controle bij diverse regionale eenheden laat zien dat er bijna overal in het land gevallen zijn van dieren in nood door de hitte.

Zo registreerde de eenheid Zeeland en West-Brabant de afgelopen twee weken al 21 meldingen. De politie in Oost-Nederland ontvangt dagelijks "meerdere meldingen". In Noord-Holland en Den Haag waren er respectievelijk twee incidenten in de afgelopen week en een recent incident op maandag.

Binnen korte tijd snikheet

Het achterlaten van een hond in een hete auto is simpelweg onaanvaardbaar, zelfs voor een korte tijd, volgens de woordvoerder van de politie in Amsterdam. "Meldingen van dieren in nood zijn altijd hartverscheurend", voegt de eenheid Noord-Nederland toe. De Dierenbescherming is het hier volledig mee eens. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie kan de temperatuur in een geparkeerde auto al oplopen tot 48 graden binnen 30 minuten als het buiten 30 graden is. Dit kan leiden tot fatale oververhitting bij honden.

Zover bekend maken alle dieren die door de politie zijn gered het goed. Tot nu toe heeft dit niet geleid tot strafrechtelijke vervolging.

Bekijk hier handige tips hoe je voorkomt dat je hond oververhit raakt tijdens deze warme dagen:

Hijgen, kwijlen en hete pootjes: zo voorkom je dat je huisdier oververhit raakt
2:03
Hijgen, kwijlen en hete pootjes: zo voorkom je dat je huisdier oververhit raakt

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.