Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden vlooien worden zwerfpoesje Bonnie fataal: 'Ze was gewoon op'

Honderden vlooien worden zwerfpoesje Bonnie fataal: 'Ze was gewoon op'

Dieren

22 juli 2021, 15:33

Medewerkers van Dierenambulance Brabant Zuidoost kwamen vorige week af op een melding over twee vermagerde katjes die rondzwierven op de parkeerplaats bij een supermarkt in Nuenen. Als snel bleek het feit dat ze zo mager waren niet het grootste probleem.

De twee gevonden katjes waren namelijk meer vlo dan kat: honderden vlooien kroelden rond in de vachten van de dieren. De twee werden naar Dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven gebracht, waar ze werden gedoopt tot Bonnie en Benny. Ze werden daar letterlijk gedoopt, want de beesten moesten meerdere keren in bad in een poging de vlooien de nek om te draaien.

'Drie uur zitten plukken'

"We deden Bonnie in bad en binnen vijf seconden kleurde het water donkerrood", vertelt dierenarts Marianne Postma in een bericht van de Dierenbescherming. Het lugubere tafereel kwam door de vele vlooienpoepjes waar bloed inzit. "Het kostte een aantal wasbeurten voordat het water helder bleef."

Ook kregen de dieren een antivlooienmiddel en werden ze uitgebreid gekamd, maar de vlooien bléven maar komen. "Ik heb drie uur zitten plukken", verzucht een van de asielmedewerkers. "En ik was niet de enige die dit deed."

Behalve dat vlooien natuurlijk heel veel jeuk geven, zijn ze ook nog gevaarlijk voor katten. Als het er zoveel zijn als er in de vacht van Bonnie en Benny zaten, zuigen ze met zijn allen zoveel bloed dat dieren bloedarmoede krijgen en dat is levensgevaarlijk.

'Bonnie was gewoon op'

Met Benny ging het al snel wat beter, maar Bonnie bleef zwak door die ernstige bloedarmoede. Het poesje werd daarom naar het dierenziekenhuis in Geldrop gebracht. Daar kreeg het arme beest een bloedbepaling en -transfusie kreeg, maar tijdens de behandelingen bezweek haar hart omdat deze volgens Postma "gewoon op was".

"Kittens zijn klein en kwetsbaar, en hebben minder weerstand en minder bloed. Ze worden daarom sneller ziek, maar dat een volwassen kat als Bonnie dit niet overleeft is wel erg droevig", aldus de dierenarts. "Het iets dat we gelukkig niet vaak meemaken."

Pleister op de wonde is dat het met Bonnies broertje Benny wel een stuk beter gaat. Hij is eindelijk vlooivrij, maar is nog wel wat mager en een beetje kaal hier en daar. "Benny is ontzettend lief en snel tevreden en we hopen dat hij verder goed opknapt en dat hij nooit meer last van vlooien zal hebben", aldus een medewerker van de opvang.

(Tekst gaat verder onder foto)

Met Benny gaat het een stuk beter.

Met Benny gaat het een stuk beter.

Vlooienplaag ligt altijd op de loer

Dit horrorscenario bewijst maar weer hoe gevaarlijk zelfs die kleine vlooien kunnen zijn voor de gezondheid van dieren. Wees dus alert en behandel je dieren tegen vlooien en wel het héle jaar door. "Er zijn allerlei middeltjes tegen vlooien: druppels, pipetjes, tabletten", weet Postma.

Het verschilt per dier wat het beste werkt. "Een dier kan gevoelig zijn voor bepaalde middelen, het is dan slim om met je dierenarts te overleggen wat het beste werkt", adviseert ze. "Voor welke behandeling je ook kiest, wees consequent en behandel je dier het hele jaar door."

Dus óók in de winter, drukt de de dierenarts baasjes op het hart. "Als de verwarming weer aangaat, kunnen vlooieneitjes in huis uitkomen. Je zit maar zo aan een vlooienplaag vast."

Beeld: Dierenopvangcentrum De Doornakker

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.