Dieren
9 mei 2021, 22:37
Dierenartsen van de Universiteit Utrecht en kinderoncologen van het Prinses Maximacentrum slaan de handen ineen voor onderzoek naar osteosarcoom, een kwaadaardige bottumor. De kankersoort komt niet alleen voor bij honden, maar ook bij mensen. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 15 tot 20 kinderen deze vorm van kanker. Honden krijgen de ziekte veel vaker en dus kunnen de artsen een hoop kennis halen uit de tumoren die bij de huisdieren worden weggehaald.
Hond Saartje werd twee maanden geleden ziek en bleek in een van haar poten een kankergezwel te hebben. "De poot moest geamputeerd en een bevriende oncoloog van ons, wees mij erop dat ze bij de faculteit diergeneeskunde heel graag de tumor willen hebben voor onderzoek", vertelt haar baasje Victorien Wolters.
De dierenarts die het weefsel onderzoekt vertelt dat ze op de universiteit heel blij zijn met de gedoneerde tumor. "Als een kind deze vorm van kanker krijgt, dan wordt het meteen bestraald. Pas in een volgend traject wordt de tumor onderzocht. Je hebt dan geen maagdelijk gezwel meer, om het zo maar te noemen. Er is dan al een en ander mee gebeurd. De gezwellen van de honden zijn puur en goed te bestuderen. We kunnen op deze manier op zoek gaan naar de beste manier van behandeling voor zieke kinderen", legt dierenarts Maurice Zandvliet.
"We hebben nu de mogelijkheid door samen te werken om een MRI te doen, de tumor weg te halen en dan kijken we onder een microscoop wat er precies in de tumor gaande is", zegt kinderoncoloog Lianne Haveman van het Prinses Maximacentrum. De samenwerking met de universiteit moet op de lange termijn meerwaarde bieden voor de behandeling van botkanker bij honden en op de kortere termijn ook voor de behandeling van de ziekte bij kinderen.
De baasjes van Saartje zijn blij dat hun hond een bijdrage kan leveren aan het kankeronderzoek. "Wij vinden wetenschappelijk onderzoek heel erg belangrijk. Anders zou de poot geamputeerd worden en zou er verder niks mee gedaan worden. Nu kunnen ze daar verder onderzoek mee doen en hopelijk kunnen ze dan een nieuwe behandeling vinden voor botkanker."
De Universiteit Utrecht is een crowdfundactie gestart om geld op te halen voor de bekostiging van het onderzoek.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.