Dieren
18 jan 2022, 19:16
Een noodlottig ongeval is een alpacavrouwtje in Schaijk vorige week zaterdag fataal geworden. Dat kon gebeuren omdat een hitsige mannetjesalpaca, achter een van de vrouwtje aanging. Om zichzelf te verdedigen is ze de vijver ingesprongen en kon daar niet meer uitkomen.
De verdrinkingsdood van het vrouwtje is hard aangekomen bij het Hertenkamp. Uit voorzorg voor verdere incidenten wordt de mannetjesalpaca weggehaald. "We weten nooit wanneer hij de drang heeft om een van de vrouwtjes te bespringen", vertelt de voorzitter van het hertenpark.
Het was zeker niet de eerste keer dat de alpacahengst in een geile bui achter de alpacamerrie ging, weet Gossé Mekenkamp, voorzitter van de stichting Vrienden van het Hertenkamp. "Als dat gebeurde, stapte de merrie in de vijver zodat hij haar met rust hield. Dat was haar verdedigingstactiek". Deze keer werd de zelfbeschermingspoging haar fataal. "Deze keer stapte ze precies in het diepste stuk."
Eenmaal ter plaatse blijkt de dierenambulance te laat. Het beestje bleek niet meer te redden. "De vacht heeft zich volgezogen met water, hierdoor wordt het dier zo zwaar dat het naar beneden zakt en verdrinkt", vertelde de dierenambulance.
Uit voorzorgsmaatregelen besluit het bestuur dat de hengst 'tijdelijk ergens anders moet gaan logeren', aldus Mekenkamp. Het dier wordt binnenkort ondergebracht bij een alpacahouder in de buurt. Tot die tijd staat hij apart van de andere dieren. "Een lastige beslissing, maar het is voor het welzijn van de dieren", vertelt hij.
Na het incident treft het bestuur ook diverse andere maatregelen. "Alpaca's zijn sociale dieren, dus voor de overgebleven alpacavrouwtjes wordt een nieuw vrouwtje gehaald", vertelt Menenkamp. Daarnaast gaat de stichting in gesprek met de gemeente over eventuele hekken rondom het vijver. Die zouden er voor moeten zorgen dat eenden en ganzen nog wel in het water kunnen, maar dat het voor alpaca's onmogelijk wordt om bij het water te komen.
De verdrinking heeft voor veel commotie gezorgd. De brandweer moest ter plaatse komen om het dier te komen redden. "Helaas komen incidenten soms voor. Het verzorgingsteam is er twee keer per dag. Maar zelfs als het verzorgingsteam er de hele dag zou zijn, had het kunnen gebeuren. Je hebt er niet altijd zicht op", aldus de voorzitter. "We weten nooit wanneer de hengst de drang krijgt om haar te bespringen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.