Dieren
5 aug 2019, 21:25
Een tweedehands kast, een nieuwe pop, of een zebra. Een zebra, inderdaad. De online-handel in exotische dieren is booming business. Stichting AAP ziet dit met lede ogen aan en slaat alarm. Hoewel de overheid al lang probeert om die handel aan banden te leggen, is bijvoorbeeld een aap of een bruine beer met een paar clicks te vinden. Als het aan de stichting ligt, moet de overheid nu echt maatregelen gaan nemen. AAP is bezig met een onderzoek naar de handel in exotische dieren. Daaruit blijkt dat de afgelopen maanden maar liefst 53 verschillende exotische diersoorten werden aangeboden.
Zelf een dier vinden is niet moeilijk. Een paar keer goed doorklikken en je bent er al. En dan hoef je er echt niet voor naar duistere websites: bijvoorbeeld gewoon op Facebook of Marktplaats. Maar het gebeurt ook bij dierenwinkels en dierenbeurzen. Sandra Hulsman, voorlichter bij Stichting AAP, zegt tegen Hart van Nederland: "mensen weten vaak niet wat ze in huis halen. In het begin is het nog een schattig, klein of aaibaar dier. Maar dan ineens is die kitten een volgroeide hybride kat. Die beesten zijn gewoon wild!" Online zijn de gekste dieren te vinden, blijkt uit het onderzoek. Een paar voorbeelden van de dieren die voorbij zijn gekomen: diverse apen, een Bennettwallaby, de steppezebra en een heuse dromedaris. Tijd voor maatregelen dus. Gelukkig wordt er nu gewerkt aan een zogeheten 'positieflijst'. Daar staan geen verboden exotische soorten op, maar juist de dieren die je wel in huis mag nemen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.