Terug

Volg Hart van Nederland

Grote brand verwoest vis- en vogelspeciaalzaak, meerdere dieren dood: 'Dit is heel triest'

Dieren

7 sep 2022, 18:27

Een brand heeft een grote loods aan de IJweg in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep compleet verwoest. Hierin zat een vis- en vogelspeciaalzaak. Er zijn geen mensen gewond geraakt. Dat laat de zwaar geëmotioneerde eigenaar van de winkel aan Hart van Nederland weten. In het pand waren er zo'n 550 vogels aanwezig toen de brand uitbrak. Die zijn allemaal dood, is de vrees van de eigenaar.

De brand ontstond dinsdagavond en hierbij kwam veel rook vrij. Rond 00.45 uur liet de brandweer weten dat ze het vuur onder controle hadden. Twee woningen werden ontruimd, maar in de loop van de nacht konden de bewoners weer in hun huis. Het is alleen nog onduidelijk wat de oorzaak is van de brand.

Begrip in de regio

"Ik rook ergens een brandlucht, maar ik dacht dat het een barbecue was ergens nog op de late avond", zegt een buurtbewoonster. Vanochtend hoorde ze op de radio over de brand: "Ik dacht: hé, ik ga toch maar even kijken. Ik schrik er helemaal van."

De dierenspeciaalzaak is volgens een fietser een begrip in de regio. Hij vindt het triest wat er gebeurd is: "Gisteravond hoorde ik al dat er een stevige brand was hier. Dat zagen we al op foto's passeren in appgroepen. Maar goed ik ben nu op weg naar school en ik dacht: even kijken wat de stand van zaken is. Maar het is te triest voor woorden", zegt een fietser. "Wat ik nu aantref is natuurlijk meer dan erg voor de firma."

Ontzettend triest

Een 12-jarige scholier laat weten dat hij hier weleens langskwam om vissen te kopen. Hij had niet verwacht dat dit zou gebeuren: "Ik kon het vuur uit mijn raam zien. Ik schrok wel even. We konden niet zien waar het precies was. Ik woon wel iets verder weg, maar we zagen rode wolken met rook en bliksem op de achtergrond. Ik dacht wel even van: oei!"

Dit geldt ook voor een andere voorbijganger: "Wij wonen hier een klein stukje verderop, 400 meter, dus gisteravond hoorden wij al de brandweerwagens langskomen en op een gegeven moment zie je ook de rook komen. Al die dieren die zijn omgekomen, dat is heel triest." De man had begrepen dat het kon gaan om een blikseminslag. Hij had zelf ook nog vuurwerk gehoord. Hij verwacht dat de eigenaren nu eerst alles moeten verwerken en daarna stap voor stap hun zaak weer zullen opbouwen.

ANP / Hart van Nederland

Beeld: Michel van Bergen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.